До 15 месеца приключва проектът на "Фьост Алпине" в "Кремиковци"

След 12 години забавяне, проектът на австрийската "Фьост Алпине" за комплекс за непрекъснато разливане на стомана в "Кремиковци" е на път да бъде приключен до 15 месеца. Договорът за това е подписан на 28 април между "Кремиковци" и австрийската "Фьост Алпине".

Финансирането от 33 млн. евро е осигурено от две чужди и една българска банки. От "Кремиковци" отказаха да назоват точните имена на банките, но преговори за финансирането в началото на тази година бяха водени с швейцарската "Ю Би Ес", с "Булбанк" и с Първа инвестиционна банка. Последната се бе съгласила да отпусне 8 млн. щ.долара.

Все още не е ясно кога ще започне самото строителство, двете страни уточняват технически подробности.

Целта на проекта е да се намали значително разходът на електроенергия годишно с 86 млн.квтч., на природен газ с 68 млн.куб.м. и на кислород с 19 млн.куб.м. Това се очаква да снижи себестойността на стоманата с 32 до 35 щ.долара на тон.

Двете машини в комплекса ще произвеждат общо 1,6 млн.т. стомана годишно.

Договорът с "Фьост Алпине" за доставка на оборудването е още от 16 декември 1988 година. Досега обаче финансовите проблеми на "Кремиковци" не му позволяваха да довърши комплекса и да го пусне в действие.

В момента е построен основният корпус на комплекса, фундаментите за двете машини и малка част от помощните съоръжения.

© Copyright Mediapool
<< Назад


Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?