До 170 000 души в обсадени райони в Сирия хуманитарна помощ не е достигнала

До 170 000 души в обсадени райони в Сирия хуманитарна помощ не е достигнала

Около 170 000 човека в обсадени райони в Сирия още не са получили международна помощ, заяви в Женева генералният секретар на Норвежкия съвет за бежанците и съпредседател на Работната група за хуманитарния достъп в Сирия Ян Егеланд, цитиран от осведомителните агенции.

Егеланд каза, че по оценка на ООН в 17 обсадени района живеят 480 000 души. През последните дни наземни конвои са доставили помощ на около 110 000 сирийци в тези райони. Освен това е започнала операция за доставка на помощи по въздуха за 200 000 жители в обкръжения от групировката "Ислямска държава" град Дейр аз Зур.

Егеланд изрази надежда, че в скоро време ще бъде доставена помощ на 170-те хиляди сирийци, които още не са я получили.

Според него планираното спиране на военните действия в Сирия от събота вечерта трябва да спаси гражданското население от "бездната" и да сложи край на "черната глава" от обсади, посочва Ройтерс.

Съветникът към ООН настоя да бъдат пратени конвои с помощи в Алепо, Хомс и другите обсадени райони в Сирия.

По думите му ключова цел е да бъде достигнат Дейр аз Зур, защото в града живеят около половината от 480-те хиляди души от обсадените райони в Сирия, отбелязва ДПА.

Говорителка на Световната програма по прехраната заяви, че ООН не е успяла в първия си опит да спусне от въздуха помощ на жителите на Дейр аз Зур. По думите ѝ при операцията вчера са били унищожени всички 21 тона с храна. Някои от парашутите не са попаднали в целта, други не са се отворили.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?