До 18 април ОББ изплаща суми по влогове във фалиралата Балканска банка

Вложителите в обявената в несъстоятелност Балканска универсална банка (БУБ) ще могат да получат гарантираните суми по влоговете до 18 април, съобщиха в четвъртък от Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Изплащането на законно-гарантираните сметки в БУБ се извършва от Обединена българска банка (ОББ) АД чрез клоновата ѝ мрежа в страната.

Удостоверенията на вложителите се издават от синдиците на трезора в несъстоятелност. След представяне на този документ в съответния клон на ОББ хората ще получават правото на ползват с средствата в служебно откритите им в тази банка сметки.

Максималният размер на гаранцията по влоговете в Балканска универсална банка АД (в несъстоятелност) е 6 900 лв. според разпоредбите на Закона за гарантиране на влоговете в банките, действащи в момента на отнемането на лицензията на БУБ през февруари 2000 г, припомнят от ФГВБ.

Общият размер на подлежащите на защита влогове в БУБ е 301 960 лв, а броят на вложителите, имащи право на гаранция - 683. До края на миналата година ОББ АД е изплатила на вложителите в недействащия трезор 62.97 на сто от гарантираните суми.

Влоговете си са получили 137 души или 20,06 на сто от общия брой вложители, имащи право на гаранция по своите влогове. По данни на ФГВБ средният размер на непотърсените до този момент влогове е 205 лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?