До 18 хил. евро на година харчат за “екстри” обитателите на затвора към трибунала в Хага

До 18 хил. евро на година харчат за “екстри” обитателите на затвора към трибунала в Хага

Всеки ден надзирателите носят списъци и разписки на затворниците в Схевенинген, затвора на международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия. Това пише в последния си брой хърватският вестник “Вечерни лист” Чрез тях обитателите на затворническите килии си поръчват чушки, картофи, плодове, месо или карти за телефон. На следващия ден затворниците получават  разписка колко пари са похарчили за храна и още колко пари са им останали в сметката.

Това се отнася само  за затворниците с богати семейства и достатъчно пари, за да си плащат "пансиона" в Хага, продължава изданието, цитирано от БТА.

Няколкоминутен разговор по телефона струват на затворника около десетина евро. Една чушка в Схевенинген струва 3 евро, а пържолата е 12 евро, пише още във вестника.

Всеки ден в Схевенинген пристига затворническото обедно меню. То се състои  от  макарони, ориз, грах, салата с пилешко или говеждо месо. За вечеря затворниците получават кисело мляко, ябълка или сладкиш. Затворниците твърдят, че 90% от храната се хвърля, тъй като е отвратителна и не може да се яде. На тях им остава  да се хранят само от стола, който е много скъп, съобщава още хърватският вестник.

Месечно един затворник в Схевенинген  за храна от стола харчи  между 500 и 1000 евро и от 200 до 500 евро за телефонни карти, което води до заключението, че животът в затвора на трибунала в Хага струва между 9 000 евро и 18 000 евро годишно, допълва изданието.

Затворниците в Схевенинген могат да се срещат със съпругите си в така наречената интимна стая. Срещи с приятелки и партньорки, за които не са женени, не са позволени, съобщава още изданието.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?