До 18 март ДСБ ще подреди листата за евровота

Лидерът на ДСБ Иван Костов съобщи във Варна, че на 18 март ще приключи процедурата по подредбата на партийната листа за изборите за Европейски парламент (ЕП).

Номинациите приключиха на 31 януари, издигнати са 15 кандидати, не всички от тях са членове са ДСБ, обясни Костов в петък. Към този момент официално не се коментират имена, но според източници от партията за водач на листата се спряга Константин Димитров. В момента той е излъченият от ДСБ представител в ЕП. Друг обсъждан кандидат е Светослав Малинов, депутат от ДСБ.

Единственият представител на Варна сред номинираните е доц. Цветен Цветин, стана ясно в петък.

Според последните социологически проучвания ДСБ губи влияние и има опасност да не вкара нито един депутат в ЕП. Не е ясно дали фигури като Константин Димитров и Светослав Малинов, които имат качества да представляват България в ЕП, са достатъчно популярни във вътрешнополитически план, за да спасят ДСБ от провал, коментират източници от партията.

Ако ДСБ не успее да спечели поне едно място в ЕП, това ще е третият пореден провал за партията след загубата на кметските избори в София през 2005 г. и президентските избори през 2006 г.

Иван Костов каза, че специална комисия начело с Екатерина Михайлова от петък е започнала събеседване с номинираните за ЕП. Той обясни, че листата ще бъде подредена на регионални събрания на ДСБ в Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Русе и София. Водачът ще бъде определен след

гласуването на тези събрания.

Номинираните кандидати са предложени от общинските организации на ДСБ, а ръководство и парламентарната група на партията не са посочвали имена.

Иван Костов съобщи още, че ДСБ подготвя питане до премиера Станишев  как правителството смята де се противопостави на гангстерската война във Варна.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?