До 2 месеца САЩ решават за базите

До 2 месеца САЩ ще вземат конкретни решения за разполагането на американски военни бази в Източна Европа, съобщи върховният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Джеймс Джоунс ген. Джоунс в София. Той добави, че в най-скоро време и на най-високо ниво предстоят срещи между САЩ и страните, представляващи интерес за разполагане на бази на тяхна територия, в това число и България. Ако страната ви има желание да приеме американски бази, Вашингтон ще приветства това, каза ген. Джоунс.

В България има благоприятна нагласа за разполагането на бази на НАТО, но по този въпрос трябва да се подготви обществеността, за да се обясни, че това ще бъде от полза и че е част от нашите задължения, е заявил председателят на парламента Огнян Герджиков, който разговаря с ген. Джоунс.

Генералът обясни, че в момента се развива нова визия за разполагането и използването на американските въоръжени сили в Европа на основа на взаимодействието с новите съюзници като целта е да бъдат постигнати по-ефективни стратегически способности.

Трябва да се разработят нови учебни центрове за подготовка и обучение и мисля, че ще сме по-ефективни, ако вървим към концепцията за по-леки, по-бързи и мобилни сили, е казал ген. Джоунс.

Проф. Герджиков е заявил, че българският парламент е готов да реагира на потребностите и да вземе необходимите решения по този въпрос.

Пред нас вече не стои само една опасност, а многобройни рискове и заплахи, които са асиметрични, заяви ген. Джоунс, който бе на двудневно посещение в България. По думите му НАТО трябва да се реформира, в противен случай ще се превърне в една излишна организация. Според него страните от пакта трябва да увеличат бюджетите си за отбрана във връзка с новите предизвикателства.

Войната с тероризма трябва да има не само военно, но и политическо решение. Имаме ясна представа откъде идват заплахите, Близкият Изток ще бъде център на интересите в бъдеще, затова приветстваме присъединяването на 7 нови държави, които се намират на Изток. Войната трябва да се пренесе там, откъдето идват заплахите, посочи генералът.

Забелязвам голям ентусиазъм сред българските военни от предстоящото приемане на България в НАТО, това е свързано с един дълъг и труден процес, в който България демонстрира огромен успех, бе оценката на ген. Джоунс.

Той препоръча спестените пари от съкращаване на армията и унищожаване на остарялото въоръжение трябва да се влагат във високи технологии за модернизиране на армията. По думите му САЩ са направили това още през 90-те и ако всички страни от НАТО сторят същото, онова, което се определя като технологично несъответствие между Европа и САЩ, може да бъде преодоляно.

В момента НАТО е на критичен кръстопът, за добро или лошо организацията трябва да направи избор и да се промени, но според мен бъдещето на съюза не е мрачно, каза върховният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа по време на публична лекция във Военна академия "Г. С. Раковски", организирана от Атлантическия клуб.

На срещата с ген. Джоунс президентът Георги Първанов е потвърдил намерението на България да бъде стабилен и последователен съюзник в Алианса, който ще продължи да изпълнява военните си ангажименти в различни региони и стабилизиращата си роля на Балканите в политически и икономически аспект, съобщиха от "Дондуков" 2.

Ген. Джоунс е изказал своите съболезнования по повод гибелта на петимата български военнослужещи, загинали в Кербала, а българският президент е благодарил за своевременната помощ по евакуацията и лечението на ранените български военнослужещи в Кербала.

Политическите лидери и ръководството на страната са категорични, че България трябва да изпълнява задължения си в световната борба срещу тероризма, защото не можем да бъдем само консуматори на сигурност, а трябва да участваме в установяването и гарантирането ѝ, е заявил по-рано днес председателят на Народното събрание Огнян Герджиков на среща с ген. Джоунс.

Председателят на парламента е посочил, че страната е приключила с най-тежката част от реформата - освобождаването на голям брой военнослужещи, което е било тежък процес, но добре проведен. Сега актуалният въпрос е за модернизацията, въпреки че средствата не са много, ние последователно я осъществяваме, за да можем да отговорим на изискванията като предстоящ член на НАТО, е посочил Огнян Герджиков.

Споделяне

Още от България