Икономиката - акцент на семинара на левицата в Боровец

До 20 април правителството с програма за реиндустриализация

До 20 април правителството с програма за реиндустриализация

До 20 април правителството ще представи след диалог с работодатели и синдикати своята програма за реиндустриализация на България. Това съобщи председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция след приключването на семинара "Реформи, развитие, растеж" на ПГ на Коалиция за България с участието на премиера и министри от кабинета в Боровец. Той обясни, че програмата за реиндустриализация ще е с ориентир 2020 г., като ще се акцентира и върху мерките за първата година от нейната реализация.

Имахме нужда от този семинар за по-добра координация на политиките и законодателната дейност на Министерския съвет и на Парламентарната група, посочи Станишев. Разбрахме се през няколко месеца да има такива семинари, добави той. Станишев съобщи,цитиран от БТА, че са се уточнили да има ежемесечни срещи между министрите, председателите на комисии и председателите на секторни съвети към БСП за по-добра ефективност.

Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов съобщи, че в програмата за реиндустриализация ще бъдат  включени стимулиране на инвестиции в частния сектор - вътрешни и външни, държавно съдействие чрез изграждане на индустриална инфраструктура, развитие на индустриални зони, подготовка на квалифицирана работна сила, използване на инструментариума на Българската банка за развитие в съчетание с експортното застраховане и държавно участие, както по пътя на съществуващи държавни търговски дружества, така и чрез джойнт венчър - партньорство на държавата, общините с частни инвеститори, добави той.

Обсъждахме и възможността министерствата с ресори икономика, транспорт, земеделие, да имат свои търговски дружества, чрез които да партнират с икономически субекти от страни от Далечния и Средния изток, в които голяма част от икономиката е под държавен контрол, каза Янаки Стоилов. Обсъдено е и през есента да стартира външнотърговско дружество за износ на храни, което ще бъде създадено в рамките на Министерството на земеделието, посочи той.

Премиерът Пламен Орешарски добави, че най-вероятно ще се създадат сдружения с активното участие на земеделските асоциации. От многобройните ми срещи с представителите на бизнеса, в това число занимаващи се със земеделие, те често поставят въпроса да се подпомогне създаването на експортни възможности, тъй като са дребни, разпокъсани и трудно осигуряват достъп дори до местния пазар, да не говорим за експорт, посочи министър-председателят.

Той добави, че ще се направи работна група, която ще излезе с предложение за най-добрата форма след съгласуване с браншовите организации в селското стопанство.

Орешарски каза още, че с приоритет ще се подкрепят високотехнологични производства, но не биха се отказали и от традиционни индустрии с принос върху икономическия растеж.(

По-рано в неделя пресцентърът на БСП  разпространи казаното по време на семинара от депутата от "Коалиция за България" Петър Кънев. По време на дискусията за реиндустриализацията той призовал "да се търсят модерни схеми, с които да се търси добавена стойност за производствата" и настоял "в никакъв случай бюджетни пари да не се наливат в стари предприятия".

Кънев цитирал данни според които България е на трето място в Европа по дял на индустрията в икономиката. "Ако средно за Европа индустрията държи 16%, то в България е 24,5%", казал Кънев, цитиран от пресцентъра на БСП. В същото време 44% от износа сна България са основно суровини и материали и земеделски продукти.

Депутатът се позовал на анализ на Министерството на икономиката, според който при нужда от 44 000 инженери, годишно се  "произвеждат" около 20 000; при нужда на 23 000 специалисти в бизнеса и икономиката, се произвеждат 46 000. В хуманитарните науки при необходимост от 2000 човека, произвеждаме 24 000. Затова според него темата за реиндустриализацията е и тема на образованието, а не само на икономиката.

Министърът на финансите Петър Чобанов пък акцентирал по време на семинара на гъвкавите схеми, предлагани от Българската банка за развитие за новостартиращи предприятия.

От самото начало на мандата съсредоточихме усилията върху бизнес климата и продължаваме намаляването и облекчаването на административните тежести, е заявил пред медиите в Боровец министър Чобанов. Той е напомнил, че са възстановили реда и нормалните процедури в приходните администрации по отношение на техните взаимоотношения с бизнеса и нормалното възстановяване в срок на ДДС.

Министърът отбелязал, че вече може да се говори за национална инвестиционна политика и за политика, реализирана с европейски средства. За европейските фондове Чобанов е казал, че годината няма как да е нулева, тъй като трябва да бъдат усвоени по различните типове европейски програми 1,860 млрд. евро.

За първи път от три години насам има реално раздвижване в икономиката и наемане на хора на устойчиви работни места, посочила заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова. Започва работа по програми, които през месец април ще осигурят 13 230 нови работни места.

Янкова е посочила, че Младежката гаранция е започнала от януари с национални средства, като досега са наети в реалния сектор 7000 младежи до 29 годишна възраст. Правителството води предварителни разговори с Брюксел да започне с национални средства мерките за новата оперативна програма "Човешки ресурси" още през юни, след което тези средства да бъдат възстановени, е казала тя.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?