До 20 април ще е ясно къде ще гласуват българите в чужбина

До края на седмицата – 20 април, ще бъдат определени местата, където ще гласуват българите в чужбина, съобщи във вторник говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Бисер Троянов. Градовете, където живеещите зад граница ще могат да пуснат вота си, ще се изберат на базата на постъпилите до 18 април в Министерството на външните работи и в ЦИК заявления от българи за участие в предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Другият говорител на комисията Ралица Негенцова обясни, че в ЦИК са постъпили жалби срещу решения на районни избирателни комисии, свързани с отказ на вписани в листите кандидати и се работи по казуса, тъй като в Изборния кодекс не е регламентирана възможността кандидат-депутат да се откаже от изборната надпревара и да поиска заличаване на регистрацията си.

От ЦИК също така отхвърлиха твърденията, че бавят разяснителната кампания за предстоящото гласуване. По-рано през деня от Асоциацията “Прозрачност без граници“ заявиха, че комисията не спазва собствените си графици за информационна кампания, има проблем с политическата безпристрастност при вземане на решение и фатално закъснява организацията на обученията на районните избирателни комисии.

Според асоциацията методическите указания за работата на районните избирателни комисии не са достатъчно изчерпателни и конкретни и приличат “по-скоро на телеграма“. От там обясниха, че макар да изтича срокът за сформиране на секционните избирателни комисии, няма яснота за консултациите по тяхното съставяне.

“Основният извод е, че слабото звено е изборната администрация. Там организацията протича трудно, със закъснение и много неясноти, коментира на пресконференция Калин Славов от “Прозрачност без граници”. Организацията декларира, че при предстоящите избори ще се обърне специално внимание на избора на членове на избирателните комисии, кампаниите срещу купуването на гласове, финансирането на предизборните кампании, както и на броя на застъпниците.

Споделяне

Още от Избори 2013

Какво очаквате да свърши служебното правителство?