До 20 дни българите в ЕС трябва да се регистрират за участие в евроизборите

Крайният срок за регистриране на партии и коалиции, които ще участват в изборите за Европарламент, е 12 май. Това реши ЦИК на първото си заседание в понеделник.

Преди този срок партии, коалиции и инициативни комитети трябва да внесат определените депозити за участие в евроизборите. Тези депозити бяха увеличени с последните промени в Закона за избор на евродепутати, които парламентът гласува миналата седмица. За партии депозитът е 50 хил. лв., за коалиции – 100 хил. лв., а за инициативни комитети – 15 хил. лв.

Забранено е финансирането на партии от юридически лица, еднолични търговци, чуждестранни физически лица, религиозни институции, чужди правителства и чуждестранни държавни предприятия, като размерът на едно дарение е до 5 хил. лв.

До 20 дни българите, живеещи в страни от ЕС, трябва да подадат молби съответните посолства или консулски служби за участие в евроизборите.

Според промените в законодателството избирателни секции в страни членки на ЕС ще бъдат образувани и там, където гласоподавателите са далеч от съответното дипломатическо представителство.

На тези избори важи и така нареченият ценз за уседналост, според който гласоподавателите трябва да са живели в страната три месеца преди изборите, а кандидатите за евродепутати – през последните две години.

До 27 април гражданите на страните от EС, които ще гласуват от България за членове на Европейски парламент, трябва да подадат декларация до общините, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Кметовете на общини до 12 април трябва да образуват избирателните секции и да утвърдят номерацията. Има решение за единна номерация на избирателните секции от девет цифри. Заповедта на кметовете може да се обжалва в тридневен срок.

До 14 април кметовете трябва да изпратят на Главна Дирекция "Гражданска Регистрация и Административно Обслужване" (ГРАО) списък с номерата на избирателните секции и с техните адреси. До 12 април трябва да излязат всички изборни книжа.

Решенията на избирателните комисии се взимат в присъствието на поне на половината от членовете им с мнозинство две трети от присъстващите. Гласуването е явно - "за" или "против", без "въздържал се".

Решенията на ЦИК се съобщават в електронния бюлетин на БТА като срокът за обжалването им започва от публикуването им в бюлетина. В Държавен вестник се обнародват само предвидените по закон решения.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?