До 20 години арктическият океан остава без ледове през лятото

До 20 години арктическият океан остава без ледове през лятото

Глобалното затопляне ще освободи Северния ледовит океан от ледовете през лятото през следващите 20 години, ще повиши морското равнище и ще увреди условията за живот на дивата природа, по-специално на тюлените и белите мечки, заяви в четвъртък водещ британски полярен изследовател, цитиран от Ройтерс.

Питър Уейдхамс, професор по физика на океаните в университета в Кеймбридж, че по-голямата част от топенето ще стане още в следващите десет години, въпреки че зимните ледове ще се се запазят още стотици години.

Промяната означава, че на снимките от космоса "покривът" на Земята вече ще изглежда повече син отколкото бял и че корабите ще разполагат с нов морски път на север от Русия.

Прогнозата на учения се основава върху изследване на сезонните промени в площта, заета от леда и в неговата дебелина, промените в температурата, ветровете и особено на структурата на леда. Експедиция от тази година, например, е извършила 1500 пробива на разстояние от 280 мили и е установила, че средната дебелина на плаващите ледове е 1.8 метра. Това според учените означава, че лъдът е твърде тънък, за да устои на лятното топене.

Смята се, че арктическият океан има жизнено важна роля за световния климат. Стопяването на ледовете в него ще открие по-тъмно оцветената морска вода, която ще поеме слънчевата светлина вместо да я отрази, което още повече ще повиши глобалното затопляне.

"Ледовете в северния океан имат централна позиция в климатичната система на планетата. Изваждането им от уравнението ще означава един драматично по-топъл свят", заявяват цитирани от Ройтерс специалисти. Според тях това ще доведе до наводнения, които ще засегнат една четвърт от световното население, съществено нарастване на емисиите на парникови газове и сериозни климатични промени.

Агенцията цитира и британския министър на енергетиката и борбата с климатичните промени Ед Милибанд, според когото изследването очертава смразяваща реалност, която е ясен сигнал за световните лидери преди тяхната среща на тази тема в Копенхаген през декември.
Споделяне

Още от