До 200% по-скъпа "Гражданска отговорност" за нарушителите на пътя

Изрядните водачи ще имат отстъпка до 50% след Нова година

До 200% по-скъпа "Гражданска отговорност" за нарушителите на пътя

От началото на 2018 г. шофьорите ще плащат различна цена на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" в зависимост от това дали имат или нямат нарушения, обяви пред бТВ зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, а за изрядните ще има намаление, което може да достигне около 50%, стана ясно от думите ѝ.

Агайн посочи, че новата системата, известна като бонус-малус, за която се говори от около 10 години, най-вероятно няма да тръгне точно от 1 януари, но стартът ѝ със сигурност ще бъде в началото на 2018 г.

По думите на Ралица Агайн една от важните стъпки за въвеждането на системата "бонус – малус" е била да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР.

Тя посочи, че при определянето на цената ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления.
"Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя", обяви зам.-председателят на КФН.

Според статистически данни, изнесени от Агайн, най-много са нарушенията, свързани с превишената скорост - общо 1 милион в периода 2014-2017 г.
Другите нарушения, които ще влияят на цената на застраховката, са отнемането на предимство, рязката смяна на посоката на движение, неспазването на дистанция.

Споделяне

Още от Бизнес