До 200% по-скъпа "Гражданска отговорност" за нарушителите на пътя

Изрядните водачи ще имат отстъпка до 50% след Нова година

До 200% по-скъпа "Гражданска отговорност" за нарушителите на пътя

От началото на 2018 г. шофьорите ще плащат различна цена на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" в зависимост от това дали имат или нямат нарушения, обяви пред бТВ зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн.

За най-недисциплинираните шофьори цената може да скочи до 200% спрямо базовата, а за изрядните ще има намаление, което може да достигне около 50%, стана ясно от думите ѝ.

Агайн посочи, че новата системата, известна като бонус-малус, за която се говори от около 10 години, най-вероятно няма да тръгне точно от 1 януари, но стартът ѝ със сигурност ще бъде в началото на 2018 г.

По думите на Ралица Агайн една от важните стъпки за въвеждането на системата "бонус – малус" е била да се свържат информационните системи на застрахователите с тези на МВР.

Тя посочи, че при определянето на цената ще се взимат предвид всички регистрирани нарушения и влезлите в сила наказателни постановления.
"Със сигурност ще се санкционира шофирането с превишена скорост, защото това нарушение най-често води до инциденти на пътя", обяви зам.-председателят на КФН.

Според статистически данни, изнесени от Агайн, най-много са нарушенията, свързани с превишената скорост - общо 1 милион в периода 2014-2017 г.
Другите нарушения, които ще влияят на цената на застраховката, са отнемането на предимство, рязката смяна на посоката на движение, неспазването на дистанция.

Споделяне

Още от Бизнес

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?