До 2004 г. - всеки лекар с компютър

През 2004 г. всеки лекар трябва да си осигури компютър, за да може да отчита дейността си. Това каза днес д-р Димитър Петров, шеф на Националната здравно - осигурителна каса при демонстрацията на новите информационни продукти в системата на здравната каса, цитиран от БТА.

Според д-р Петров закупуването на компютрите няма да затрудни лекарите, тъй като доходите има на месец могат да достигнат шест хиляди лева. Началникът на касата смята, че няма да е необходим и твърде скъп софтуер, за да могат те да отчитат дейността си. Според него предимство при ползването на компютър е и това, че така ще се намали времето от попълване на книжните варианти на документите. Досега 10 на сто от лекарите в Разград са се отчели по електронен път, каза той.

По електронен път ще може и да се наблюдава кой лекар какво лечение е предписал на пациента и какво лечение пациентът е използвал, без това да нарушава закона, каза още д-р Димитър Петров. По електронен път са били открити и 122 хиляди дублиращи се лица, които имат по двама лични лекари.

Споделяне

Още от България