До 2005 г. приходите от туризъм трябва да достигнат 2 милиарда долара

До 2005 г. приходите от туризъм у нас трябва да достигнат 2 млрд. долара, а броят на почиващите да нарасне до 4 - 4,5 млн. души, заяви зам.-министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов по време на срещата с полския му колега Мирослав Желински, на която бе представен българският туристически продукт.

И тази година броят на гостите от Германия остава най-висок, уточни Хаджиниколов. Очаква се у нас да почиват около 600 хил. души. Зам.-министърът отчете сериозен ръст и на гостите от Русия.

Преди две седмици посолството ни в Москва е издало 100-хилядната виза, докато през миналото лято у нас са почивали 99 хиляди руснаци. Приходите от туризма тази година ще достигнат 1,5 млрд. долара.

Според Хаджиниколов инвестициите в сектора за последните няколко години са около 250 млн. евро. Зам-министърът отчете като най-голям проблем на бранша сезонността и географското разделение на курортите. Предстои изграждането на два нови планински ски-центъра. Те ще бъдат в Цигов чарк и Копривщица.

Ще бъдат приватизирани и последните три туристически фирми с държавно участие. В момента се разработва стратегията за раздържавяване на инфраструктурата на Слънчев бряг. До края на годината ще бъде приватизирана фирма Сливница, а после и Орбита.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?