До 2007 г. 61-ва Стрямска бригада трябва да е сертифицирана по НАТО-вски стандарти

До 2007 г. 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, където в момента се обучава третия батальон за Ирак, трябва да бъде сертифицирана по натовски стандарти, съобщи бригаден генерал Галимир Пехливанов, командир на Командване оперативни сили /КОС/ - Пловдив.

Бригадата ще представя България в задгранични мисии, по подобие на полската дивизия, която в момента е в Ирак, каза още генералът, цитиран от БТА. За целта се предвижда преоборудване и модернизация на техниката и въоръжението на поделението. Бойните машини на пехотата ще бъдат преоборудвани с допълнителни средства за комуникация, наблюдения, за разузнаване и информационни системи, за което са планирани 300 млн.лв.

Според командващия КОС модернизацията най-вероятно ще се осъществи със западна техника, а усвояването на средствата трябва да се изпълни в рамките на следващите 2-3 години.

До 2007 г. трябва да приключи и професионализацията на Стрямската бригада.

Само за настоящата година квотата на КОС за професионални войници е 3000 души, но изпълнението ѝ зависи от финансовите възможности, каза още ген. Пехливанов.

Той допълни, че в Министерството на отбраната и Генералния щаб на Българската армия се обсъжда социален пакет, който включва разширяване на жилищния фонд, увеличаване на заплатите, нови тренажори, кабинетна и учебно-материална база. В Карлово вече е започнало строителството на нов жилищен блок за нуждите на бригадата, готови са и проектите за Казанлък и Стара Загора.

Преструктурирането на армията няма да наложи съкращения в КОС, а само смяна на позициите на личния състав. КОС остава, независимо под какво име, а всяка от подчинените му бригади трябва има състав от около 3500 души, допълни Пехливанов.

Още от България