До 2007 г. цените на недвижимото имущество ще нараснат

Нарастване на цените на недвижимите имоти до 2007 г. и увеличаване на броя на банковите ипотечни кредити очакват агенциите за недвижимо имущество. Това прогнозираха от агенция "Явлена" на дискусията за пазара на земята и недвижимото имущество в рамките на Петия икономически форум за Югоизточна Европа в НДК.

По данни на агенцията, цитирани от БТА, покачването на цените на имотите и увеличаването на покупко-продажбите са свързани с по-ниската стойност на недвижимото имущество в България, в сравнение със страните от ЕС. За първите 6 месеца на годината сключените сделки с недвижими имоти в страната са 65 000, а до края на 2003 г. се очаква броят им да надхвърли 150 000. От 1997 г. до сега банковите ипотечни кредити са се увеличили 10 пъти.

Възвращаемостта на инвестициите в недвижимите имоти в България може да достигне до 20 % - висок процент в сравнение с другите страни от региона, коментираха от компанията COLLIERS intarnational. Те прогнозираха, че през следващите години ще бъдат увеличени инвестициите в промишлените сгради и ще бъде развит вторичният пазар на недвижими имоти.

Фирмите прогнозираха и трикратно поскъпване на парцелите по Черноморието до влизането ни в ЕС. Тази година земята край морето се продава на цена до 150 евро за кв.метър, очаква се тя да достигнат до 400 евро през 2007 г. Крайградските къщи и вили в района на Черноморието струват от 20 000 евро до 190 000 евро. Инвестиционните проекти там най-често са свързани с изграждането на хотелски комплекси, центрове за спорт и релаксация.

Още от Бизнес