До 2009 г. може да тръгне строежът на АЕЦ "Белене"

Реалното строителството на АЕЦ "Белене" може да започне до 2009 г., каза пред журналисти председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев в понеделник.

Той допълни, че се очаква до края на тази година да им бъде представен проектът за атомна централа.

Дотогава фактически се очаква и да бъде подписан окончателният договор с изпълнителя на строежа  -  руската компания "Атомстройекспорт".

Ядреният регулатор има девет месеца да го одобри след представянето на всички необходими документи, допълни зам.-председателят на агенцията Борислав Станимиров. При оценката ще бъде използвана международна експертна помощ, каза още той.

Докато трае процедурата по лицензирането на проекта на площадката в Белене могат да се изграждат инфраструктура, комуникации и да се извършват строителни дейности, които не изискват разрешение от АЯР.

Срокът за влизане в експлоатация на първия блок за производство на електроенергия на площадката е 6.5 години след началото на реалното строителството, а на вторият - 7.5 години.

Според представителите на АЯР изцяло от лицензианта на АЕЦ "Белене" ще зависи дали ще има закъснение в сроковете за реализацията на двата ядрени блока.

Всеки блок ще получава отделен лиценз за строежа. Ако част от съществуващото оборудване на площадката в Белене бъде използвано, АЯР трябва да бъде уведомена за това чрез проекта, каза още Цочев.

Той информира още, че във фонда за извеждане на ядрени мощности от експлоатация са натрупани 800 млн. лв., които по думите му са недостатъчни, тъй като само за един реактор са нужни 300 млн. лв., а страната ни трябва да  изведе четири блока. Затова ще се търсят допълнителни източници за финансиране на демонтажа на реакторите.

Четирите малки блока на централата в момента са на нулева мощност, като за нито един от тях АЕЦ „Козлодуй” няма разрешение за извеждане от експлоатация. Такава процедура може да бъде започната за І и ІІ блок на централата, допълни Цочев.

Споделяне

Още от Бизнес