До 2010 г. пенсиите трябва да стигнат 70 - 80% от осигурителния доход

Крайната цел на пенсионната реформа в България е през 2010 г. размерът на пенсиите да достигне 70 до 80 процента от дохода, който човек е получавал и върху който се е осигурявал. Това съобщи в сряда управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Йордан Христосков, на международна конференция за пенсионната реформа в България, организирана по инициатива на Американската агенция за международно развитие.

Преди старта на пенсионната реформа, в периода от 1992 до 1999 г. съотношението между средната пенсия и средната работна заплата у нас е било 25-27 на сто, сравни Христосков. Освен ниски, размерът на пенсиите по това време почти не се различаваше въпреки разликите в заплатите, върху които са правени осигурителните вноски.

По думите му, в крайния етап на реформата след пет години, половината от пенсията трябва да идва от държавния фонд "Пенсии", а останалата половина от частните пенсионни дружества, които оперират задължителните допълнителни пенсионни вноски - втория осигурителен стълб и доброволните вноски - третия стълб.

Христосков коментира и обсъжданите в момента две алтернативи на сегашната пенсионна реформа - абсолютизиране на солидарния стълб или пълното му премахване. Управителят на НОИ изрази позицията, че и двата варианта не са приемливи.

Абсолютизирането на солидарната пенсионна система на практика е връщането на социалистическия модел, който изобщо не обвързва размера на пенсиите с осигурителните вноски. Това поставя на риск какви пенсии ще получават сегашните млади българи заради застаряването на населението и емиграцията.

Според Христосков обаче солидарната пенсионна система не трябва и да се премахва изцяло, защото тя е водеща във всички развити страни.

За 2005 г. дефицитът на държавното обществено осигуряване е 623 млн.лв., съобщи главният директор в НОИ Христина Митрева. В сравнение с 2004-та той се е увеличил, заради намалената вноска във фонд "Безработица", където ще постъпят 40 млн.лв. по-малко и вноските на хората с временна нетрудоспособност, от които приходите във фонд "Пенсии" ще намалеят с 39 млн. лева.

По разчетите на НОИ, дефицитът в държавния фонд "Пенсии" трябва да бъде преодолян с края на реформата към 2010 година - 2009 при най-оптимистичния вариант и 2012 при най-неблагоприятната прогноза. Разчетите са направени въз основа на макроикономически показатели на Агенцията за икономически анализи и прогнози и от Националния статистически институт.

Според Йордан Христосков, дефицитите в обществената пенсионна система се дължат на щедри режими на пенсиониране и съотношението между работещите и пенсионерите.

Разчетите предвиждат негативният прираст на населението, който е тенденция от 1991 година и към момента е минус 5.7 промила, да бъде преодолян. Средната възраст в България в момента е 39 години и шест месеца, но се очаква тя да се понижава и да бъдат подобрени показателите на раждаемостта, каза Митрева.

По думите ѝ, в първите години след присъединяването на България към ЕС се очаква и процес на миграция към страната ни.

Управителят на НОИ посочи няколко варианта за преодоляване на дефицита, като определи за абсолютно неприемливо увеличаването на осигурителните вноски. Сред другите варианти е подобряване на събираемостта със стартирането на Националната агенция за приходите и постепенното повишаване на осигурителната култура. Като удачен вариант Христосков определи и синдикирането на дълг от страна на НОИ, който да бъде погасен при по-добри времена, когато приходите надвишат разходите на първия стълб от осигурителната система.

Като един от проблемите на осигурителната система в момента Христосков открои предпенсионната безработица.

Споделяне

Още от България