До 2014 г. България може да има ново хранилище за радиоактивни отпадъци

Ако до края на тази година Агенцията за ядрено регулиране одобри площадка за изграждане на Национално хранилище за ниско и среднорадиоактивни отпадъци, то до 2014 г. хранилището ще бъде изградено. Това каза изпълнителният директор на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) Борис Пеков, цитиран от БТА.

Хранилището ще се изгражда със средства от фонд "Козлодуй", които Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) предоставя на България като компенсация за затварянето на малките реактори на АЕЦ "Козлодуй". Основното предназначение на хранилището ще бъде именно съхранението на радиоактивните

отпадъци от І-ІV блок на ядрената ни централа, без отработилото ядрено гориво, което ще бъде транспортирано в Русия, посочи Пеков. От фонд "Козлодуй" за изграждането на хранилището могат да бъдат ползвани до 100 млн. евро като точната стойност на проекта все още не е ясна и зависи от избора на площадката и типа проект на хранилище.

Вече е избран консорциум от три фирми - испанска, английска и българска, който ще бъде консултант по подготовката на проекта и възлагането на ОВОС на площадката за изграждане на хранилището, обяви Борис Пеков. В момента се извършва пълно геоложко заснемане на територията, предложена от ДП РАО - площадка наречена "Радиана" и намираща се в непосредствена близост до АЕЦ "Козлодуй".

Пеков посочи, че ДП РАО активно работи с кметовете на общини в района и първоначалното недоволство от изграждането на хранилище за радиоактивни отпадъци на територията на Козлодуй е преодоляно. На разноски на ДП РАО кметове и местни производители са посетили хранилище в Испания, подобно на това, което ще бъде изградено и у нас и са разгледали как се развива испанската община, на територията, на която е хранилището.

Община Козлодуй ще получи 1,8 млн. евро, а община Нови хан, където се намира хранилището за временно съхранение на радиоактивни отпадъци, - 800 хил. евро от фонд "Козлодуй" за прилагане на енергоефективни мерки в обществени сгради, посочиха от ДП РАО.

До 20 февруари кметовете на двете общини трябва да представят предложения за обекти - общинска или държавна собственост, които да бъдат финансирани в рамките на проекта като за целта трябва да бъдат представени и енергийни обследвания на сградите, каза Борис Пеков.

В момента се извършва геоложко проучване дали в България има възможност да бъде изградено и хранилище за високорадиоактивни отпадъци, защото според европейските директиви всяка държава е длъжна сама да съхранява радиоактивните отпадъци, които генерира, посочи Пеков.

До средата на тази година ДП РАО ще подаде заявление в АЯР за получаване на лиценз за управление на радиоактивните отпадъци от 1 и 2 блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи Борис Пеков. С решение на МС двата спрени блока вече са на подчинение на ДП РАО и в предприятието са назначени още около 10 човека, които да подготвят необходимата документация за управление на отпадъците от блоковете, информира той.

Споделяне

Още по темата

Още от България