До 2036 г. гражданската авиация ще има нужда от над 600 000 пилоти

До 2036 г. гражданската авиация ще има нужда от над 600 000 пилоти

Ръстът на въздушния транспорт ще принуди авиокомпаниите по света да назначат до 2036 г. над 600 000 пилоти. Това обаче се очертава като предизвикателство предвид застаряването на населението, обяви Международната организация по гражданско въздухоплаване (МОГВ).

Броят на пътническите полети и на пътниците се удвоява на всеки 15 години, но работната ръка в сектора се свива, каза генералната секретарка на организацията Фан Лю, говорейки пред съвета за международни отношения в Монреал в Канада. Тя изтъкна неизбежното застаряване на населението, намаляването на раждаемостта и други фактори като това, че бъдещи таланти са привличани от високотехнологичните сектори.

 

Всичко това означава, че гражданската авиация трябва да положи повече усилия, за да привлече и задържи квалифицираните работници, от които има нужда в идните десетилетия, предупреди госпожа Лю.

МОГВ, която е агенция на ООН, смята, че до 2036 г. ще има нужда от най-малко 620 000 пилоти, за да се управляват самолети с или с повече от 100 места по света. "И 80 процента от тези бъдещи авиатори ще бъдат нови пилоти, които все още не летят", подчерта Фан Лю.

Същото се отнася и за сектора на авиодиспечерите и за персонала по поддръжка на самолетите и за други технически лица в отрасъла, допълва генералната секретарка на МОГВ.

Растежът на авиотранспорта се обяснява с подема на туризма, но и с търговията онлайн, чийто доставки на 90 процента се извършват по въздух срещу едва 16 процента през 2010 г.

 

Над 4,1 милиарда души пътуват със самолет всяка година и една трета от разменените стоки по света също са транспортирани по въздух.

Освен с предизвикателствата, свързани с работната ръка, гражданската авиация трябва в скоро време да се справи и с задръстените летища. Най-малко 24 международни летища в Африка ще бъдат претоварени и неспособни да се справят с увеличаването на въздушния трафик след само две години, предупреждава Фан Лю.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?