Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

До 24 часа камионите с боклука тръгват към Суходол въпреки бойкота на МВР и Филчев

76 коментара
До 24 часа камионите с боклука тръгват към Суходол въпреки бойкота на МВР и Филчев

На петия ден от кризата с боклука в столицата, Столичният общинският съвет (СОС) все пак реши да не изостави почти два милиона души да тънат във воняща мръсотия поне още десет дни и да плъзнат зарази. След четиричасово извънредно заседание, във вторник общинарите решиха до 24 часа пълните с боклуци камиони да тръгнат към сметището в Суходол, въпреки отказа на МВР и прокуратурата да съдейства на софийската управа. Веднага започват и преговори с протестиращите жители на Суходол, а при нов отказ на полицията да съдейства за осигуряване на достъп до сметището, и.д. кметът Минко Герджиков трябва да сезира за неподчинението прокуратурата.

Кметът веднага ще сезира и Главна прокуратура за опасността от епидемия в столицата, решиха още общинарите, които пет дни стояха блокирани от отказа и на вътрешното ведомство, и на хората на Никола Филчев да им съдействат за разрешаване на кризата.

Кризата бе предизвикана от неизпълненото обещание на вече бившия столичен кмет Стефан Софиянски пред жителите на Суходол до 30 юни т.г. да осигури алтернатива на сметището и да го затвори. Дни преди срокът да изтече, Софиянски стана депутат, а одобрените от държавата три площадки за новите машини за пакетиране на отпадъци бяха блокирани от граждански протести на жители от Локорско, Сеславци, Връбница, Обеля, срещу които полицията също не посмя да предприеме нищо.

Местната власт на косъм да абдикира по примера на държавната

В началото на извънредното заседание СОС бе на косъм да абдикира от задълженията си, както вече направиха изпълнителната и съдебната власт.

Първоначално и.д. кметът Минко Герджиков отхвърли вариант за използване на сметището и обяви, че 10 дни е най-краткият срок за стартирането на първата машина за пакетиране на отпадъци, ако още днес бъде намерен подходящ терен за монтирането ѝ.

Извън хипотезата такъв терен да се намери до часове, както и факта, че една машина ще може да обработва само една трета от боклука на София, като единствени варианти за справяне с увеличаващите се гниещи отпадъци Герджиков посочи горенето им в пещите на металургичния комбинат “Кремиковци” и пръскането им с дезинфектанти, както са си по улиците.

Първият вариант вече бе отречен от експерти като технологично невъзможен, а днес бе потвърдено, че е изключено екоминистерството да издаде разрешение за 10 дни горене, както прави при еднократното изгаряне на наркотици в пещите на комбината. От “Кремиковци” отказаха коментар, а по-късно самият Герджиков се отметна от варианта си с обяснението, че частният комбинат отказал, защото трябвало да прекъсне производството си.

Епидемиите може да плъзнат до 24 часа

За дезинфектантите се чака провеждането на търг по закона за обществените поръчки, който е обявен. Още тази сутрин д-р Ангел Кунчев, директор на отдел “Противоепидемиологичен контрол” при здравното министерство предупреди, че обеззаразяването на боклука с различни хлорни препарати, предлагани на пазара, е временна мярка, защото препаратите остават само на повърхността, а отдолу заразите продължават да се развиват.

София е изправена пред епидемия от хепатит и чревни инфекции, ако до 24 часа не започне събиране на боклука от контейнерите, предупреди общинският съветник от БЗНС – НС Стоян Чакъров на извънредната сесия на СОС.

Според д-р Кунчев обаче никой не може да каже откога има опасност от епидемии заради несъбрания боклук по столичните улици и покачващите се температури. По Дарик радио представителят на здравното министерство призова столичани да спазват висока лична хигиена и да се обръща внимание на хигиената на децата, които са по улиците във ваканционното време. Специалистът препоръча и повишени хигиенни изисквания към чистотата в дома и заведенията за обществено хранене.

В същото време шефовете и на трите общински фирми по чистотата съобщиха, че натрупаният боклук в колите за извозване вече ферментира и започва да тече отпадна течност. Според Павел Бараков, шеф на фирма “Чистота”, положението излиза от контрол и ще става още по-страшно с повишаването на температурите.

Полицията не смее да се противопостави на гражданското неподчинение

Макар че вчера и.д. кметът обяви кризисна ситуация в София, а днес същото направи и областният управител Росен Владимиров, нито една от властите не посочи като възможен изход осигуряването на достъп до трите вече одобрени от държавата площадки за пакетиране на столичните отпадъци, блокирани от протестиращи граждани.

Днес протестиращите от Бухово дори получиха подкрепа от полицията, която им помогна да върнат камион, натоварен с техника за монтиране на пакетираща машина. Граждани цитираха униформени, че са получили нареждане да не пускат камионите с машините.

Миналия петък столичното кметство поиска от прокуратурата и МВР съдействие да осигурят достъп на машините до площадките, но такова и до момента няма. Единственото уверение, което и.д. кметът Герджиков е получил от министерството на Георги Петканов е, че при осигуряването на нова площадка полицаите ще осигурят придвижването на камионите до нея.

Вицепремиерът Ангел Марин също подкрепи гражданското неподчинение на среща с представители на протестиращите от Локорско и Чепинци във вторник.

Според общинари, в края на управлението си НДСВ върти опасна политика за сметка на столичани, като си прави сметка за предстоящите частични кметски избори. НДСВ има интерес да се лъсне тоталната несъстоятелност на настоящата общинска управа, от една страна, а от друга – да заиграва с популистките настроения сред разгневените столични покрайнини.

В тази схема се вмества днешното предложение на общинския съветник от НДСВ Владимир Каролев общината да помоли сегашния премиер Симеон Сакскобургготски да отиде в Суходол и да убеди протестиращите доброволно да вдигнат блокадата пред камионите.

Казусът Суходол

Протестиращите жители на Суходол също отказват да допуснат камионите с боклуци до сметището, а прокуратурата и МВР и в този случай отказват да се намесят с мотива, че нямат нормативно основание, тъй като самият СОС с решението си от януари т.г. е разпоредил на фирмите по чистота да спрат извозването на 30 юни.

Официално по време на сесията и.д. кметът изключи преговори с жителите на Суходол да допуснат временно камионите с боклука, защото били непреклонни. На молбата на зам.- кмета по екологията Милор Михайлов суходолчани да отпуснат още няколко дни живот на сметището, Цветанка Георгиева от квартала заяви, че блокадата няма да се вдигне.

По-рано през деня председателят на СОС Владимир Кисьов заяви, че каквото и решение да се намери на проблема с отпадъците на столицата, сметището в Суходол трябва да работи още известно време. Той го посочи като единствената алтернатива за бързо излизане от кризата, тъй като то има разрешение от РИОСВ да работи до 2 октомври.

Военният терен за машините за пакетиране все още липсва

Пред общинските съветници Минко Герджиков съобщи, че в момента зам. кметът Иван Гечев обикалял заедно с общински служители три от предложените от военните терени, които отговаряли на условията да са на по-малко от 30 км от столицата и да не са по-близо от 5 км до друго населено място. Общо 8 са терените, които Герджиков и екипът му трябва да огледат до сряда по обед.

По неофициална информация, първите три са стари военни поделения в Нови хан, Бели брег и Вакарел.

По информация на Дарик радио, общинарите и военните са огледали само армейския имот край Нови хан, който обаче нямал акт за публична държавна собственост. Преди това военните са отказали на кметството да ползва полигона край Сливница, защото е действащ.

Другите два терена – в Бели брег и Вакарел, са отхвърлени още вчера, стана ясно от изявление на Шефката на регионалната инспекция по околната среда и водите Гергана Благиева. Възраженията срещу единия са били за близостта му до населено място, а другият бил непригоден за целите, за които ще се използва.

Ако трите пакетиращи машини, които са необходими да обработват ежедневния боклук на столицата, се монтират на една площадка, за съхраняването за една година на пакетираните отпадъци ще са необходими 50 дка, а за три години – 400 дка, научи Mediapool от общинари.

Преди 7 години Софиянски отказал европари за завод за отпадъци

Трайното решаване на проблема с боклука е изграждането на завод за преработка на отпадъци, за който столичното кметство вече е разговаряло с екоминистерството, каза още Минко Герджиков. Консорциумът “Геокомплекс”, който търсел площадки за МОСВ, можел да намери и за изграждане на завода. По думите на и.д. кмета, това можело да стане до 3 седмици, после още до месец да се направят проучвания и след това да се извадят комплексните разрешителни.

Столичната община била готова да направи и търг за избор на изпълнител и инвеститор. В кметството вече имало 18 оферти с предложения за инвестиции в екологични технологии за обработка на сметта. Герджиков обеща да обяви открит търг и за месец и половина – два да бъде избран инвеститор на завода.

Днес софиянката Йорданка Слабакова от Връбница – един от кварталите, който спря изграждането на машина за пакетиране на отпадъци - обяви гладна стачка. Тя иска да бъде отнет имунитета на Стефан Софиянски и той да бъде разследван за нерешения проблем с боклуците по време на 10-годишния му кметски мандат. Според нея вече бившия кмет трябва да отговаря пред съда къде са отишли отпуснати преди осем години пари за фабрика за изгаряне на отпадъци.

В коментар за БТА Софиянски отговори, че исканията на протестиращата жена не са основателни и че никога досега на София не са предоставяни средства за построяване на такъв завод.

Думите му се разминаха с твърдението на бившия екоминистър в правителството на Иван Костов Евдокия Манева, че през 1998 г. Столичната община е имала на разположение предложенията на японски, холандски и испански екипи за проучване на въпроса за строеж на завод за преработка на отпадъци. Изграждането е щяло да се финансира с пари по европейската предприсъединителна програма ИСПА и предварителните разчети сочели, че ще струва около 120 млн. евро. Софиянски и екипът му тогава отказали, защото било много скъпо.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

76 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. ззз
  #78

  От утре 6 Юли, в продължение на един месец започва акция "Благодарност към общинарите". Призовават се всички щастливи софиянци в знак на благодарност да започнат да изхвърлят боклука си пред сградата на столична община на ул. Московска №33. Те се погрижиха за нас, нека и ние се погрижим за тях!...

 2. Драгалевски глас
  #77

  "въпреки бойкота на МВР и Филчев" "Столичният общинският съвет (СОС) все пак реши да не изостави почти два милиона души да тънат във воняща мръсотия поне още десет дни и да плъзнат зарази. След четиричасово извънредно заседание, във вторник общинарите решиха до 24 часа пълните с боклуци камиони да тръгнат към сметището в Суходол""Какво тук значи някаква си личност?" Или няколко? При това Суходолци... Не било проблем Суходолците да вонят под чуждата мръсотия за рахат на Община, Правителство, Парламент и припяващи журналя.С МВР и Филчев проблемите са други, а не че в случая ПРАВИЛНО не се включват в болшевишкия терор срещу Суходолци.

 3. аман
  #76

  Виновни всякакви, но най-виновни са Община и Правителство. Отново побеждава кретенизмът. Сега вече не решава Софиянски. Защо най-после спешно Правителство и Община не намерят сметище ИЗВЪН София, а правят ПОВТАРЯНАТА МНОГОКРАТНО ИДИОТЩИНА ТЕРОРИЗИРАЙКИ СОЦИАЛНО СЛАБИТЕ в по-бедните квартали????

 4. Harlem
  #75

  Нека компетентен специалист да каже какви предписания да спазва едно домакинство за да се предпази от опасните чревни инфакции и другите болести. За хигиената е ясно, но лично аз искам да знам дали потенциалните болести могат да се предават по индиректен път (транспорт, врати на обществени сгради и т. н.)

 5. за МУТРИЯНСКИ
  #74

  Кой все пак избра тази гад и и даде имунитет!? Нали някой от Вас е гласувал!

 6. за МУТРИЯНСКИ
  #73

  Кой все пак избра тази гад и и даде имунитет!? Нали някой от Вас е гласувал!

 7. за МУТРИЯНСКИ
  #72

  Кой все пак избра тази гад и и даде имунитет!? Нали някой от Вас е гласувал!

 8. боклукчия
  #71

  Новото столично сметище ще бъде готово след часове! Ще може да побира в продължение на години боклуци всякакави!Къде се намира ли? Естествено в маломерната градинка на Вождът от Драгалевци! Всички боклуци - веднага да заминават за там!!!

 9. Bira
  #70

  9мм в тила и конкретният боклук е решен. готови сме да копаме надълбоко - ша има място за всинца ви. ако требе - изправени един до друг ша ви пакетираме.

 10. Радикален
  #69

  Аз предлагам да се натовари боклука на съответните коли и начело с най-големия отпадък, Н.В. Симеон 2, да бъде конвоиран до Европейския съюз. Там е най-подходящото сметище, даже се разширява пермаментно.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.