До 28 февруари се продават тръжни документи за UMTS-лицензите

Стартира продажбата на тръжната документация за участие в процедурите за трите UMTS-лиценза, съобщиха във вторник от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС). Това става възможно след публикацията в Държавен вестник на лешенията за обявяване два търга за три лицензии с национално покритие, за срок от 20 години. Едната лицензия е от Клас А с капацитет 2 х 10 MHz + 5 MHz, а другите две лицензии са от Клас Б с капацитет 2 х 5 MHz + 5 MHz, припомниха от КРС.

Съобщение за старта на процедурите и продажбата на тръжната документация ще бъде публикувано и в утрешния брой на в. "Файненшъл таймс", в рубриката "Търгове и конкурси".

Тържна документация ще се продава до 28 февруари 2005 г. включително срещу 1000 лв.

Заявления за участие в процедурите се приемат до 17 март, 2005 г. в КРС срещу депозит 2 млн. лв. за всяко участие. Документите трябва да са на български език. Търговете ще бъдат също на български език, като всеки чуждестранен участник има право да използва преводач по време на търга.

Търгът за лицензията от клас А ще е на 30 март в зала 6 на НДК при първоначална тържна цена 70 млн. лв. и стъпка за наддаване 2 млн. лв. Наддаването за двете разрешителни от клас Б ще бъде на същото място на 5 април. Първоначалната цена е 42 млн. лв. и стъпка от 1 млн. лв.

В търга могат да участват всички физически лица - еднолични търговци и юридически лица, които притежават опит в осъществяването на далекосъобщителна дейност. Те трябва да имат над 500 000 потребители на предоставяните от тях далекосъобщителни услуги и да са реализирали над 50 млн. евро годишен оборот от предоставянето на далекосъобщителни услуги за 2003 г. Кандидатите не трябва да са сдружения между двама или повече далекосъобщителни оператори, притежаващи индивидуални лицензии по стандарт GSM за територията на страната.

КРС е взела решения да обяви тръжните процедури, след като при заявено намерение за издаване на UMTS-лицензиите е установила, че броят на лицата, подали писмени искания за получаване на лицензия, съответно за клас А и клас Б е по-голям от свободния ограничен ресурс.

Заявления за UMTS-лицензите подадохо трите български GSM-оператора - БТК, Мобилтел и ГлоБул, както и регистрираната в Англия компания "Фърст плейс Ай Ер" и шведската телекомуникационна компания Теле 2.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?