До 30 април работодателите длъжни да регистрират трудовите договори в НОИ

От началото на тази година работодателите имат задължение за всеки нов сключен трудов договор да подадат уведомление до три дни в териториалното поделение на Националния осигурителен институт или в бюрата по труда, припомни днес изпълнителният директор на Националния осигурителен институт Йордан Христосков.

За заварените трудови договори срокът за подаване на уведомление е до 30 април.

Документите могат да се изпратят по Интернет, ако работодателят има удостоверение за универсален електронен подпис, както и чрез пощата с препоръчано писмо с обратна разписка.

Христосков посъветва този вариант да не се използва, защото често стават грешки и има забавяне.

За промяна в заплатата не е необходимо нова регистрация. От НОИ изискват уведомление само при промяна на длъжността или срока на трудовия договор. Седемдневен е срокът за подаване на уведомление при прекратяване на трудов договор.

При неспазване на срока за подаване на уведомление глобата е от 250 до 1000 лева. 1000 лева е глобата за всеки отделен случай, ако инспекцията по труда или НОИ установят,че трудов договор не е регистриран.

Според Христосков, некоректни работодатели ще се опитат да намалят реалните заплати на служителите си с оправданието, че въведените осигурителни прагове са високи. Според думите на шефа на НОИ, това ще се опитат да направят тези работодатели, които осигуряват служителите си върху минималните заплати, а останалата част плащат без документи.

Очакваният среден осигурителен доход в страната за тази година е 292,50 лева.

Споделяне

Още от Бизнес