До 30 дни Сирия връща 24 на сто от дълга си към България

До 30 дни Сирия връща 24 на сто от дълга си към България

До трийсет дни Сирия ще преведе 24 % от дълга си към България. Това стана ясно по време на посещението в Дамаск на премиер Бойко Борисов, по време на което беше подписано междуправителствено споразумение за уреждане на дълга, заедно с още няколко документа.

Благодаря на техния премиер, ние процентно сме получили най-много от всички държави, които са имали дълг, посочи премиерът, цитиран от БТА.

Министърът на финансите Симеон Дянков пък съобщи, че съумата, която ще бъде изплатена е 17 милиона долара. Допълнително има дългове и към частната фирма Агрокомплекс. Според  Дянков има вероятност на следващ етап сумата, която ще бъде изплатена от Сирия на България, да стане и по-голяма.

Общият размер на сирийския дълг към България е 75 млн. долара.

Сирия е била най-добрият приятел на България десетилетия наред, отбеляза Борисов и добави, че с посещението си възстановява традициите.

Това посещение има за цел да върнем българските фирми тук. Имаме огромни традиции в инфраструктурата, техническия надзор, строежа на метрото, енергийните мощности, проектирането. Те ги желаят, каза Борисов.

По време на посещението бяха подписани двустранно споразумение за икономическо сътрудничество и междуправителствена спогодба за международни автомобилни превози на пътници и товари.

Българският премиер, цитиран от БТА, каза още, че при днешните си разговори с президента Башар ал Асад на Сирия и премиера Мохамед Наджи ал Отари са се договорили двете държави да гарантират на бизнеса сигурност и възможност за работа.

Премиерът съобщи, че Сирия възлага надежди България да повлияе на близкоизточния мирен процес - нещо, което отбеляза и във встъпителните си думи Башар ал Асад в началото на срещата си с Борисов. България е поела ангажимент да информира по този въпрос на всички официални нива, на които има възможност.

За мое учудване те възлагат много надежди на България, тъй като знаят и нашите отношения с Израел, позицията на България като държава член на ЕС и НАТО, традиционното ни приятелство и отворените чувства към тях, да повлияе на близкоизточния мирен процес, заяви Борисов. Всички ние се обединяваме, че в този регион трябва да има мир, без Сирия мир не може да има, максимално много усилия ще положим да има мир, допълни премиерът.

"България се завръща в региона на Близкия изток при стари партньори и нови приятели", каза министърът на външните работи Николай Младенов при срещата си със сирийския си колега Уалид Муалем.

Споделяне

Още от България