До 30 септември ще се подават оферти за цигарените фабрики

Офертите за четирите най-добри цигарени фабрики на "Булгартабак холдинг", групирани в два пакета, ще се приемат до 30 септември т.г. Това става ясно от обявата за приватизационната процедура, публикувана в понеделник от холдинга.

Заявки за участие в процедурата ще се приемат до 2 август т.г. включително. До четири дни - 6 август, ще се оцени съответствието на кандидатите с поставените към тях условия. До седмица по-късно - 13 август, допуснатите до участие в приватизацията ще получат конкурсната документация срещу такса от 30 000 евро (включително ДДС). След възможност за дю-дилиджънс на цигарените фабрики, до 17 ч. на 30 септември участниците в конкурса могат да представят своите окончателни оферти в "Булгартабак холдинг". Офертите се предшестват от банкова гаранция за участие в конкурса на стойност 1 млн.евро, издадена от първокласна банка, е записано в поканата на "Булгартабак холдинг".

Три са основните условия за участие в приватизацията на Благоевград БТ и Слънце Стара Загора БТ, включени в първия пакет и на София БТ и Пловдив БТ, обособени във втория пакет.

Първият е кандидат-купувачите да имат директен опит в производството на цигари повече от пет години. Вторият е нетните им приходи от продажби на тютюневи изделия през последната одитирана финансова година да надхвърлят 500 млн. евро. Третият е кандидатите да представят удовлетворителна за продавача актуална информация за юридическата и фактическата си структура на собственост и контрол, както и за свързаните с тях компании.

От холдинга уточняват, че по преценка в конкурса могат да бъдат допуснати и кандидат-купувачи, които не отговарят на първите две условия, но са свързана компания с фирма, покриваща критериите - ако такава фирма е техен мажоритарен собственик, ако те са собственик на подобна компания или ако са под общ контрол с такъв тип фирма. В тези случаи, със заявката си за участие кандидатите трябва да представят подробна информация и за собствеността на свързаната компания.

В конкурса няма да се допуснат консорциуми от цигарени фирми, както и компании, които осъществяват държавен монопол, се казва в обявата.

Единственото изключение за не толкова подробна информация за акционерното участие и собствениците на кандидатите ще се правят за публични компании, търгувани на международно признати фондови борси.

Към заявлението за участие се изисква и потвърждение, че кандидатът не представлява и не действа от името на трета страна, както и че не възнамерява да прехвърля на трето лице активите на цигарените фабрики, ако спечели конкурса.

Потенциалните купувачи могат да кандидатстват и за двата предлагани пакета, но имат право ще купят само един от тях. Заедно с първия пакет фабрики - в Благоевград и Стара Загора, се продават и търговските марки на цигарите Виктори, Престиж, Мелник, Невада, Кънтри, Верея и Шипка. Вторият пакет - фабриките в София и Пловдив, се предлагат заедно с марките Средец, Трезор, Ню Лайн, ММ, Фемина и Арда.

Финансов консултант на "Булгартабак холдинг" за приватизационната процедура е Morgan Stanley & Co. Limited, а юридически консултанти са Freshfields Bruckhaus Deringer и "Камбуров и партньори".

Споделяне

Още от Бизнес