До 300 млн. лева може да излезе инфраструктурата за F-16

Сн. БГНЕС

България се е подготвила да инвестира 300 млн. лева в необходимата инфраструктура за изтребителите F-16 Block 70. Харчовете са предвидени за следващите три години, но военният министър Красимир Каракачанов допусна във вторник, че те може да излязат и по-малко.

Още преди сключването на сделката със САЩ беше ясно, че България ще трябва сама да подготви авиобазата "Граф Игнатиево" за нуждите на изтребителите. Очаква се точните анализи да бъдат готови в началото на следващата година.

По-рано тази година военното министерство преведе цялата сума от 1.2 млрд. долара на САЩ за осемте изтребители F-16 Block 70. Първите шест машини се очаква да пристигнат в България през 2023, а последните две през 2024 година. Междувременно ще започне и обучението на българските пилоти.

България планира да закупи още 8 изтребители, но не се знае кога ще се случи това.

Военият министър коментира, че очаква движение и по другите два големи военни проекта за придобиването на два нови патрулни кораби и бронирани машини. Двата проекта са за общо за около 2.5 млрд. лева.

Той отново е удължил с 15 дни на срока за предоставяне на оферти за новите кораби по искане на две от трите фирми, които останаха в проекта.

"На 6 декември фирмите трябва да представят своите актуализирани оферти, каза Каракачанов.

По думите му това се прави, за да няма коментари, че умишлено са бързали в интерес на някого за сметка на други.

Според него две седмици не са от такова значение.

МО чака оферти от българската компания "МТГ – Делфин", германската "Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG“ и италианската "FINCANTIERI" (Италия). За фаворит се смята българската компания. Тя беше на крачка от договора в предишното издание на конкурса, но тогава в последния момент се отказа.

Проектът ще излезе около 1 млрд. лева с ДДС.

За проекта за новите бронирани бойни машини за Сухопътните войски Каракачанов продължава да очаква към пролетта на следващата година нещата да са пред подписване на договор.

МО иска да закупи 150 машини за 1.46 млрд. лева с ДДС и поиска оферти от четири компании. Това са ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics Land System – MOWAG (Швейцария).

Проектът за бронираните машини се движеше бавно заради споровете около търсените технически характеристики на машините, които предопределят избора на доставчик. Допълнителни затруднения създаде изискването в поръчката да бъде включен и българският бизнес.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?