До 3000 българи годишно умират заради лекарски грешки

До 3000 българи годишно умират заради лекарски грешки

Между 5 и 15 хил. души годишно у нас търсят правата си в съда след лекарска грешка, а 60% от тях твърдят, че техният случай е свързан със смърт. Завеждани са около 200 наказателни дела, от които едва 10 са завършили с присъди, от които в 6-7 от случаите наказанието е административно.

Това каза във вторник експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов на кръгла маса за сътрудничеството между здравната и съдебната система при защита на правата на пациентите в случаите на лекарски грешки.

Като жертва на лекарски грешки се самоопределят 8.3 на сто от българите, но едва 0.3 процента от тях са потърсилите отговорност. На годишна база това прави около 40-44 хиляди потърпевши от здравеопазването пациенти, от които 1/3 твърдят, че тези грешки са имали здравни последици за тях, каза Безлов.

На практика това означава, че за около 1000 - 3000 души грешката е имала фатални последици, тоест смърт.

Според експерта част от проблема с въздаване на справедливост за сгафилите лекари е свързан с медицинската експертиза или т.нар. вещи лица, които предопределят процеса, защото юристите не са експерти.

“Колегиалната лоялност“ между лекарите също е една от причините за тази несправедливост – трудно се получава оценка, неблагоприятна за лекарите.

Съдебната система е недружелюбна към пациентите, които търсят правата си – липсва достатъчно опит, а съдебната такса е много висока, 4% от иска, което е непосилно за тях, каза д-р Стойчо Кацаров от Сдружение за развитие на българското здравеопазване.

За пореден път бе повдигнат въпроса с разработването на застрахователна полица срещу лекарските грешки, с които да се изплащат реални компенсации на пострадалите от немарливостта на медицинските лица.

Необходимо е и създаване на Национална система за статистическа регистрация на отклоненията и инцидентите при лечения, както и изработването на процедура за служебна проверка на обстоятелствата, при които е настъпила смърт на пациента в болнично заведение и др.

Споделяне

Още по темата

Още от България