До 31 март се подават молбите за разсрочване на неплатени здравни вноски

До 31 март т.г. е срокът за подаване на молби за разсрочване на неплатени здравноосигурителните вноски. Молбите се подават в съответните териториални поделения на Националният осигурителен институт, уточниха днес от НОИ.

В последните дни на декември м.г. парламентът реши 2004 г. да е гратисен период за хората, които дължат повече от три здравни вноски. За да не загубят осигурителните си права, те трябва или да се издължат накуп, или да договорят с НОИ разсроченото им изплащане. От НОИ уточниха, че месечната лихва при разсроченото плащане е 1 процент.

Днес от осигурителния институт обясниха, че още с подаването на молбата за разсрочено плащане длъжниците към здравната каса ще получават документ, с който временно се възстановява статута им на здравно осигурени за периода, през който ще се издължават.

Ако хората платят дължимите здравни вноски накуп, освен превода на парите по съответния банков код те трябва да подадат и декларация в НОИ, с която да уведомяват осигурителния институт, че са платили вноските.

Още от България