До 50 евро за нов задграничен паспорт

Подаването на заявления за новите паспорти, който ще са снабдени с чип, съдържащ биометрични данни, ще започне след изтичането на срока на сегашните паспорти на гражданите, съобщи министърът на вътрешните работи Румен Петков в понеделник. Формулярът ще се подава по настоящ адрес в съответните районни полицейски управления.

От отдел "Български документи за самоличност" на МВР изразиха опасения, че вероятно ще настъпят затруднения при издаването на паспорти за един ден. За тях хората от провинцията ще трябва да пътуват до София. Заявлението може да се подаде по местоживеене, но получаването най-вероятно ще става в столицата. Документите ще бъдат издавани само в Националния център за персонализация към Генерална дирекция "Полиция" в София.

До момента 50 фирми от страни-членки на ЕС и САЩ са проявили интерес за производството на новите паспорти. По предварителни разчети изпълнителят трябва да бъде избран до края на годината, а шест месеца по-късно да започне изработването на паспортите. Окончателната полиграфическа изработка ще се извършва в България в печатницата на БНБ.
Новите паспорти на външен вид няма да се отличават от старите, освен означението, че имат чип. Електронният носител ще съдържа снимка на притежателя на паспорта и неговия ЕГН.

 

Споделяне

Още от България