До 5000 лв. глоба за заблуждаващи търговски марки

5000 лв. ще бъде максималната глоба за фирмите, които предлагат на пазара стоки с търговска марка без съгласието на нейния собственик, реши правителството. Същата е и санкцията за фирмите, чиято стока носи знак, сходен с утвърдена търговска марка, с цел заблуда на потребителите.

Това предвиждат одобрените от кабинета промени в закона за марките и географските назначения. Според тях митничарите ще могат да задържат стоките, пренасяни през границата, за които има основание да се смята, че носят регистрирана търговска марка без съгласието на нейния притежател.

До 1500 лв. пък ще бъде глобата за лицата, които копират чужд промишлен дизайн, се предвижда в одобрените също днес промени в Закона за промишления дизайн. Повторното нарушение ще се наказва с 5000 лв. глоба, а стоката ще се отнема в полза на държавата.

Проверките ще се извършват от служители на Патентно ведомство и МВР. И в този случай митническата администрация има право да задържа подобни стоки, пренасяне през граница.

С наредба министрите утвърдиха и нови изисквания за етикетите на кондензираните и сухи млека, които ще влязат в сила от 1 юли т.г. и които са съобразени с изискванията в Европейския съюз.

Млеката, които към 1 юли са на пазара и са етикирани преди тази дата, ще се продават до изчерпване на наличните количества, но не по-късно от края на 2004-та.

Споделяне

Още от Бизнес