До 6 години затвор за злоупотреби с европари

До пет години затвор ще е наказанието за използване не по предназначение на финансови средства от еврофондове или на парите, предоставени от ЕС на българската държава. До 6 години затвор пък грози длъжностните лица, хванати да подтикват към извършване на такива престъпления. Това гласи една от поправките в Наказателния кодекс, приети на второ четене в сряда.

За предоставяне на неверни данни с цел получаване на облекчени условия за кредитиране, Наказателния кодекс вече предвижда до 1 година затвор, както и глоба от 1000 до 3000 лева. Идентично е наказанието за лица, които предоставят неверни сведения, за да получат средства от фондовете на ЕС.

Владимир Дончев от НДСВ обясни, че целта на тази поправка е да се създаде специален контрол, който да предотврати злоупотребите с евросредствата. Новата санкция касае не откраднати средства, а тези, които са изхарчени не за целта, за която са получени, разясни царският юрист.

За изработване на фалшиви банкноти законът предвижда затвор от 5 до 15 години. До 8 години зад решетките е наказанието за лица, които вкарват в обръщение подправени парични или други защитени знаци или ги пренасят през границата на страната. Няма обаче да се наказват участници в подобни фалшификации, ако те уведомят предварително властите за подготвяното престъпление.

Депутатите увеличиха двойно - от 3 на 6 години затвор, наказанието за притежание и укриване на компютърни програми и материали, предназначени за фалшифициране на валута.

Споделяне

Още от България