До 6 месеца НАТО казва дали ще разположи своя база в България

До 6 месеца България ще получи отговор от НАТО за това дали ще бъде създадена военноморска база на Алианса в страната. Това заяви във Варна командващият Обединените военноморски сили на НАТО в Южна Европа вицеадмирал Санфеличе ди Монтефорте, предаде Дарик радио. Според вицеадмирала през пролетта на следващата година експерти на НАТО ще направят проучване, след което ще бъде взето окончателното решение.

Алиансът ще финансира и ремонта на втората българска подводница, която в момента не е в състояние да плава поради липса на части.

Според Монтефорте сред основните цели на НАТО е да изкорени тероризма в Източното Средиземноморие и Черно море. Важна роля в този процес би трябвало да изиграят и военноморските сили на България, смята той. Точно поради тази причина и военният флот на страната ни трябва да придобие този облик, който ще му позволи извършване на подобни операции в района на Черно море.

Българските ВМС са изключително напред в процеса по изпълнение на изискванията за присъединяване на страната към НАТО, заяви още вицеадмирал Санфеличе ди Монтефорте.

Румъния също е кандидат за морска база на алианса.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?