До 6 седмици е разумно да има кабинет, ако се действа бързо, смята Президентството

Ако се действа максимално бързо, от един месец до 6 седмици е разумно да има правителство, каза съветникът по правните въпроси на президента Румен Радев Иванка Иванова в петък. Това означава формиране на нов кабинет до средата или края на месец май.

Тя припомни, че по конституция президентът може да връчи три поредни проучвателни мандата за съставяне на правителство и ако парламентът не успее да избере такова, се върви към разпускане на Народното събрание и със същия указ насрочване за следващи избори, организирани от служебно правителство.

Но е важно да се поясни, че държавният глава осъзнава какви отговорности има, подчерта Иванова пред бТВ. 

"Той трябва да посредничи за формиране на правителство, като някой, който домакинства консултациите преди връчване на мандата", отбеляза съветничката на Румен Радев.

Иванова обясни, че сроковете са на една седмица горе-долу, както и че държавният глава има правото да прецени на коя политическа сила ще връчи третия мандат, ако първите два се провалят.

"Предварителните консултации не са обвързани със срок, от връчването до отговор има срок. Но няма да се провлачи този процес безотговорно, всички са наясно за политическия залог. Конституцията е предвидила ред, който следваме. Най-нормалното е да има избори в демокрация, гражданите да гласуват, да подменят половината от народните представители в НС. Най-нормално е политическа сила, управлявала дълго, да не направи коалиция", коментира още тя.

Иванова обяви, че в Президентството вече има готов вариант на проект на Конституция, консултиран с експерти, след широко обсъждане. 

Но той засяга много въпроси, не само тези, свързани с главния прокурор, добави тя.

"Съдържат решения, които се основават на конституционната практика и се основават на международен опит", обясни Иванова.

Според нея новата Конституция, предложена през лятото от ГЕРБ в разгара на протестите, е съдържала промени, които са "козметични и смешни и не изискваха свикване на Велико народно събрание".

Иванова изрази мнение, че не сме в политическа криза, а по-скоро в здравна и в икономическа.

Каква е процедурата оттук нататък

Както е известно, в петък ЦИК обяви окончателните резултати от проведените парламентарни избори, посочвайки коя от шестте политически сили в 45-ото Народно събрание колко мандата има.

До неделя партии трябва да посочат депутатите си и тогава ще е ясен списъкът на всички 240 народни представители.

След това е на ход президентът, който трябва да свика новия парламент. От думите на правната му съветничка става ясно, че той ще направи това максимално бързо. Очакванията са това да стане още другата седмица.

После държавният глава трябва да връчи първия мандат за съставяне на правителството на най-голямата партия. Конституцията не е предвидила в какъв срок да стане това, но вероятно Румен Радев няма да се бави и ще покани първата политическа сила - ГЕРБ. Кандидатът за министър-председател трябва да предложи състав на правителство в 7-дневен срок. ГЕРБ вече казаха, че ще предложат кабинет без Бойко Борисов, който междувременно отказа да влезе и в парламента.

Ако първата политическа сила се провали, топката се връща при държавния глава и той връчва мандата на втората по големина парламентарна сила – "Има такъв народ" на Слави Трифонов. При втори отказ президентът възлага съставяне на правителство на трета парламентарно представена партия, като не е задължително това да е третата по големина партия (в случая БСП). Ако и тя не предложи правителство, парламентът трябва да бъде разпуснат, поради неспособност да изпълни основното си конституционно задължение.

Тогава президентът разпуска Народното събрание и насрочва избори за народни представители, които да се проведат в 60-дневен срок. Заедно с това той назначава и служебен кабинет, който да организира и проведе изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?