Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

До Абу Даби и обратно: Фурми срещу коронавирус... и някои въпроси

Обявените от кабинета 15 тона дарени медицински консумативи по бартера с ОАЕ се оказаха 3 тона

33 коментара
Натоварването на храните на летището в София сн.Министерски съвет

Обявените гръмко 15 тона медицински консумативи от Обединените арабски емирства за борба с коронавируса се оказаха много по-малко – около 3 тона. В понеделник от Абу Даби с два самолета на "България Ер" са доставени основно… фурми. Разкритието е на сайта за разследваща журналистика "Биволъ", който е проследил разтоварването на стоката в София.

В понеделник правителствената пресслужба съобщи, че страната ни е получила 15 тона медицински консумативи от ОАЕ след размяна на 32 тона храни, осигурени от компанията на депутата от ДПС Делян Пеевски "Интръст" и от фирма "Градус" на Ангел Ангелов. Инициативата е била на двете компании, които са организирали и платили транспортните разходи за двата самолета на "България еър".

Количеството от 32 тона, оповестено от правителството, се разминава съществено с информацията на българската консулска служба в Дубай, която в понеделник сутринта съобщи само за 20 тона български продукти и публикува снимки на Емил Караниколов с домакините.

Странният бартер изглежда като поредното публично-частно-пропагандно партньорство на близки до властта бизнесмени, но може да има и по-дълбоки причини, свързани с Васил Божков, който се намира в ОАЕ и прокуратурата се опитва да го върне в България заради редица обвинения, допуска "Биволъ".

Новината за "сериозната акция" с дарението беше разпространена първо от ръководителя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния му сутрешен брифинг в понеделник. Именно той съобщи имената на двете компании, които в последвалото прессъобщение от Министерския съвет липсваха. Вместо това акцията бе представена така: "българския бизнес и бизнесът на ОАЕ се обединяват в борбата срещу коронавируса".   

Mediapool изпрати уточняващи въпроси до ведомствата, които имат отношение към сделката – Министерския съвет и министерствата на икономиката и на земеделието в опит да разбере подробности за бартера.

От правителствената пресслужба и Министерството на земеделието обясниха, че става въпрос за дарение, а държавата само е помогнала то да се осъществи без да разкриват конкретни детайли от сделката и на каква стойност възлиза направеното дарение. От Министерството на икономиката така и не отговориха, макар че именно неговият ръководител Емил Караниколов придружи българската стока до Абу Даби и се завърна с дарените фурми и медицински консумативи, след което бе поставен под 14-дневна карантина.

Взаимопомощ

Според отговора на Министерския съвет до Mediapool, "Интръст" и "Градус" имат традиционно добри търговски отношения с Обединените арабски емирства и сами поемат инциативата за размяната на стоки, а държавата осигурява само подкрепа.  Депутатът от ДПС има регистрирани компании в ОАЕ. Този факт е публично известен от декларациите, които подава до Сметната палата. Пеевски продава българско сирене и кашкавал в Дубай от няколко години. "Градус" също изнасят пилета за емирствата. Участват и на изложения, последното от които е било в Абу Даби в края на февруари, разказаха техни бизнес партньори пред Mediapool.

Така благодарение на инициативността на "Интръст" и "Градус" са натоварени 32 тона храни - домати, пилета, агнета, сирене и кашкавал. Нито едно ведомство не пожела да уточни стойността на пратката. Ангел Ангелов не отговори на въпросите на Mediapool.  

Двата самолета пристигат в неделя вечерта в Абу Даби заедно с министъра на икономиката Емил Караниколов, който участва в кабинета от квотата на "Атака", но е смятан за близък до ДПС.

Според правителственото прессъобщение неговата роля е "да се затвърди значението на този жест на приятелство между България и ОАЕ". На международното летище в Абу Даби Караниколов се среща с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал Сайег, който е специален пратеник на престолонаследника и отговаря за координацията на отношенията с нашата страна. Двамата обсъждат сътрудничеството в контекста на предизвикателствата в следствие на пандемията Covid-19.

В отговор на жеста от 32 тона храна, компанията "Абу Даби Холдинг", която е получател на продуктите, натоварва на двата самолета на "България Еър", като дарение в полза на българската държава, 15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна, се казва в отговора на Министерския съвет до Mediapool.

В понеделник вечер Караниколов се прибира в София със стоката и е поставен под задължителната 14 дневна карантина, но продължава да работи от дома си, обясняват от пресцентъра му, без да отговарят на въпросите на Mediapool.

Сериозното количество медицински консумативи, по думите на ген. Мутафчийски, е предоставено на националния логистично-координационен център, се казва още в отговора на Министерския съвет до Mediapool.

"Единствената намеса на българската държава е координацията на Министерството на земеделието, храните и горите за изпращането на стоките от България и координацията от страна на Министерството на икономиката за получаване на дарението от ОАЕ", е посочено в отговора от Министерския съвет. Обяснено е, че е пътувал Караниколов, а не министър Танева, защото приемащият пратката в ОАЕ е бил на нивото на Караниколов.

"Фурмите са хубава, питателна храна"

Екип на "Биволъ" проследява разтоварването на пратката в България и установява, че всъщност става въпрос за 3 тона медицински изделия за еднократна употреба - 80 000 броя маски, 49 000 броя ръкавици и 32 000 калцуни. Освен тях има 3970 бутилки дезинфектант от половин литър и 1824 бутилки дезинфектант от 250 милилитра. Данните са предоставени от БЧК.

Повече от два тона от медицинските консумативи са дезинфектанти, при положение, че спирт в България не липсва, отбелязва изданието.

Останалата част от пратката са фурми.

Тонове от източния плодов деликатес във вторник са чакали за обработка на митницата на "Летище София", тъй като трябва да бъдат обмитени.

Министър Караниколов е потвърдил пред "Биволъ"  че става дума за фурми, без да посочи количеството.

Той е похвалил продукцията и уверил, че тя също ще бъде предоставена на Червения кръст. "Фурмите са хубава, питателна храна", казал  Караниколов и уточнил, че ще отидат за социални домове.

Приятели на властта действат като нейни агенти в ОАЕ

Така и не е ясно защо правителството умишлено премълча действителния размер на пратката медицински консумативи, изпратени от ОАЕ. Вероятно защото в разгара на коронавирусната пандемия е далеч по- ефектно да се обяви, че срещу дарените от български бизнесмени храни държавата получава така нужните за болниците и хората медицински материали. В края на краищата фурмите срещу коронавируса не помагат.

Впечатление прави, че двете частни компании, осигурили сделката, са на близки до властта бизнесмени. Единият е депутатът от ДПС Делян Пеевски, който през последния месец се прочу и като щедър дарител в борбата срещу епидемията. По думите на съпартиеца му Йордан Цонев, той е най-големият дарител, а ехото на това послание се мултиплицира от всекидневни новини и репортажи по телевизии и други медии къде с какво е помогнал Пеевски.

За собственика на "Градус" се знае, че преди години е бил в бизнес отношения със сегашния земеделски министър Десислава Танева, а в момента е в доста близки приятелски отношения с премиера Бойко Борисов, както потвърждават различни източници на Mediapool.

В официалното съобщение за бартера се изтъква самоотверженият жест на двете компании. Те са инициирали и осигурили сделката, която обаче се реализира чрез правителствата на двете държави.

Бартерът не изглежда съразмерен като цена

По информация на "Биволъ" част от изнесената продукция е на друга фирма свързвана с Пеевски – "Лакрима", която произвежда млечни изделия. Компанията от години търгува на пазара в ОАЕ.

Пратката от ОАЕ става пък чрез компанията "Абу Даби Холдинг", която ще продаде 32-та тона храни получени от двете български фирми, се подразбира от отговорите на Министерския съвет до Mediapool.

Според експерти цялата сделка по бартера не е съразмерна като цена. На борсите на едро килограм фурми се търгува малко над долар, а килограм кашкавал или агнешко поне за 3-4 долара на килограм.

И откуп за гафове около Божков?

Упоритото криене на стойността на разменените храни и консумативи от страна на управляващите и самите фирми повдига много въпроси.

Така идва ред на  друга хипотеза, с която се обяснява странния бартер с участието на Пеевски и приближени на властта фирми. Не е тайна, че отношенията между България и ОАЕ се влошиха през последните месеци. Планираното посещение в България на шейх Мохамед бин Зайед за 3 март дори беше отменено без обяснения, припомня "Биволъ".

Според сайта "Фрогнюз" причина за това е каубойска акция на наши висши прокурори, които бяха командировани от Гешев до Абу Даби, за да раздвижат сътрудничеството с тамошната прокуратура в контекста на искането за екстрадиция на Васил Божков и Георги Попов.

Информацията е, че прокурорите са били придружавани от оперативни работници, които са направили опит да отвлекат Божков и Попов, размахвайки интерпол-заповедите, издадени от нашата прокуратура. Стигнало се е дори до физически сблъсък с местната полиция.

След този инцидент отношенията между ОАЕ и България са паднали до точката на замръзване. Българският посланик в ОАЕ няколко пъти е бил привикван в тамошното Външно министерство за обяснения.

В България пък се забеляза внезапен спад на ежедневната новинарска активност на главния прокурор Иван Гешев, който се появи отново чак след като избухна кризата с коронавируса.

Големите "крокодили" около ББР, които усвояват големите кредити

Според депутата от БСП и член на бюджетната комисия Румен Гечев, министърът Караниколов е бил командирован с идеята след пътуването да бъде "скрит" от медиите, за да не отговаря на въпроси за Българската банка за развитие, на която е принципал.

Преди дни ръководството ѝ беше сменено по нареждане на премиера Бойко Борисов след като се разбра, че след началото на извънредното положение банката е финализирала предоставянето на кредит в размер на 75 млн. лв. на фирма за събиране на вземания, докато държавата налива в банката 700 млн. лв. в подкрепа на малкия и средния бизнес и останали без препитание граждани.

"Има основания да се съмняваме, че директните пари ще отидат при големите "крокодили", които плуват около ББР вече от няколко години и които усвояват големите кредити", коментира преди ден Гечев пред БНТ.

И добави, че "в Дубай има и други интересни бизнеси в кавички" и призова: "С тези евтини селски номера недейте повече!".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #33
 2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #32
 3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #31
 4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #30
 5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #29
 6. panchev
  #28

  Леля Пена - чистачка на кенефите в Парламета - Тия онеа работи не могат да си управляват , па взели държавата да управляват..

 7. panchev
  #27

  Вие нищо не разбирате. Костилките от фурмите са важни. Знаете ли като се изгорят колко милиона още ще сгънат онези от БАН

 8. Коментарът е изтрит в 22:48 на 18 април 2020 от автора.
  #26
 9. случайно минаващ
  #25
  Отговор на коментар #24

  Никой нищо не е виждал и не е доказал, само че спекулациите са много изгодни за най-различни медийни удари върху правителството от страна на БСП и психодесните.

 10. Дичо Петров
  #24

  Някой виждал ли ги е тези фурми.Ами, ако са собственост на двете частни компании от бартера, вас какво ви интересува. Бивол говорили с Караниколов-кой е говорил,Чобанина от Франция ли?Ами,ако лъжат, че са говорили.Представиха ли аудиофайл на разговора.Кои са Бивол,че да им вярвам.Досега да сте чули нещо от глемите ТВ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.