До декември ще е готов е-регистърът на асансьорите в страната

Снимка: БГНЕС

До края на месеца ще бъде готов електронният регистър на асансьорите в страната, съобщи заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева, която в петък откри в Русе бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Това се случва година след приемането на нормативни поправки, инициирани от правителството след трагичен инцидент в края на август 2014 г., при който една жена загина, а друга пострада тежко след падане на асаньор от деветия етаж в София.

Идеята на този регистър е в реално време да виждаме какво се прави като ремонтни дейности, кой го прави, как го извършва, за да предотвратим наличието на фирми, които не са лицензирани, фирми, които не могат да се занимават с тази дейност, да предотвратим, доколкото можем, саботажите на асансьорите, обясни Везиева.

Тя допълни, че между 33 и 35 процента от асансьорите в България не са в добро състояние и трябва да бъдат ремонтирани, за да отговарят на техническите изисквания. Голяма част от съоръженията са произведени през 1960-те години и са вече са амортизирани, но живеещите в сградите нямат пари да подмяната им, която е много скъпа.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?