До декември ще отпаднат проверките по границите в ЕС за България

България и Румъния са вече с една стъпка по-близо до отмяна на проверките по вътрешните граници на ЕС, след като последните оценки показват, че и двете страни отговарят на изискванията за защита на данните, нужни за свързването на двете страни към Шенгенската информационна система (ШИС), съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент. В четвъртък бе одобрено с 525 гласа “за“, 18 "против" и 24 "въздържали се" включването на двете страни към базата данни, използвана от граничните власти за обмен на информация за борба срещу организираната престъпност и нелегалната имиграция.

България и Румъния ще могат да въвеждат и да използват реални данни от ШИС "при определени ограничения", а след провеждане на допълнителни оценки ще се премахнат окончателно проверките

Установените недостатъци за България са се отнасяли до приемането, прилагането и приложението на препоръка за използването на лични данни в полицейския сектор и необходимостта от съставяне на доклади за упражняване на правата на заинтересованите лица и относно дейността на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД).

В резултат на отправените ѝ препоръки, България е осъществила до януари 2010 г. необходимите законови изменения, за да гарантира цялостното прилагане на изискванията.

Очаква се към октомври 2010 г. и двете страни да бъдат технически готови за ШИС и след трансфер на реални данни ще има още една проверка дали изискванията за системата се прилагат правилно. Предвижда се тя да се извърши през периода 22-26 ноември 2010 г.

Споделяне

Още от България