"До ден-два" България ще купи реакторите за АЕЦ "Белене"

Няколко компании се интересуват от строежа на централата, остава и вариантът за препродажба на реакторите

"До ден-два" България ще купи реакторите за АЕЦ "Белене"

"До ден-два" България ще стане собственик на двата реактора, произведени за АЕЦ "Белене", съобщи енергийният министър Теменужка Петкова в сряда пред БНР. Прехвърлянето на собствеността ще стане в момента, в който сумата от 601 милиона евро постъпи в сметка на руската компания. Това ще стане още тази седмица, каза Петкова.

Министерството на енергетиката вече е превело на Националната електрическа компания 601 617 133 евро, които НЕК трябва да плати на руснаците. Оборудването ще се съхранява на площадката на АЕЦ "Белене“.

Ако България плати въпросните 601 милиона евро до 15 декември, "Атомстройекспорт" ще се откаже от лихвите, които са около 20 милиона евро.

“Разполагаме с условия за съхраняване на реакторите. Но, за да имаме гаранция по отношение на тяхното качество, се предвиждат преговори и сключване на договор с "Атомстройекспорт" за консервация на оборудването“, каза министърката.

В момента български екип е в Русия, където инспектира произведеното. Нашите специалисти присъстват на сглобяването на втория реактор.

Няколко компании с интерес за АЕЦ "Белене"

Енергийният министър съобщи, че към момента има три компании са заявили интерес към АЕЦ "Белене". Предстои обаче да бъде открита процедура за приватизация на проекта. Тя уточни, че преди всичко трябва да се проведе една прозрачна процедура по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, за да се види до колко реално са заинтересувани инвеститорите.

Преди броени дни премиерът в оставка Бойко Борисов прие членове на Китайската национална ядрена корпорация, която има интерес към АЕЦ "Белене". На срещата той е пояснил, че проектът трябва да се реализира на пазарна основа, без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия.

До момента има интерес от няколко компании за проекта АЕЦ "Белене". Това съобщи по-късно в сряда вицепремиерът в оставка Томислав Дончев в отговор на въпрос от парламентарната група на Реформаторския блок по време на блиц контрол в парламента.

Дончев напомни, че се коментират два сценария за използване на оборудването - изграждане на ядрено съоръжение, изцяло като пазарен проект без инвестиция от страна на държавата, или препродажба. Той посочи, че е въпрос на детайлен икономически анализ кой от двата ще се реализира.

Вицепремиерът в оставка каза, че ако се върви към строеж на ядрена електроцентрала, най-редно е да се следва приватизационна процедура - двата реактора и площадката на "Белене" да бъдат оценени и да се организира прозрачна приватизационна процедура, където всеки заинтересован ще може да се яви и да наддава. Дончев уточни, че потенциалните купувачи не могат да разчитат на договор за гарантирано изкупуване на енергията. Той посочи, че всички заинтересовани компании са информирани за това условие и са съгласни с него.

Ако този сценарии не бъде реализиран, остава вариантът препродажба, посочи той. По думите му при този вариант се говори само и единствено за минимизиране на щетите.

Позицията на правителството е, че ние нямаме нищо против да бъде изградено подобно съоръжение при спазването на всички стриктни норми за безопасност, каза Дончев. Според него това би позволило възстановяване на всички направени досега разходи, а от оперирането на съоръжението, дори държавата да няма дял в него, ще има ползи от данъци и от заетост на висококвалифицирана работна ръка.

След блицконтрола вицепремиерът в оставка коментира пред журналисти, че до момента не са водени преговори за обратно изкупуване на съоръжението от руска страна. Той посочи, че към момента потенциалният купувач е Иран, но се водят разговори с няколко компании.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?