До дни Меграхи ще научи може ли да обжалва присъдата си за атентата над Локърби

Либийският таен агент Абдел Басет Али Мохамед ал Меграхи, осъден на доживотен затвор за атентата на 21 декември 1988 г. срещу американски самолет на авиокомпания „Пан Ам” над Локърби, Шотландия, ще научи идната седмица дали ще може да обжалва присъдата в шотландския Върховен съд, предаде Ройтерс в четвъртък, цитирана от БТА.

Шотландската Комисия за преразглеждане на наказателните дела – независим орган, който обсъжда предполагаеми съдебни грешки - ще обяви на 28 юни решение по случая с Меграхи. Комисията има правомощия да отнесе случая до Върховния съд, ако прецени, че по делото Меграхи са допуснати съдебни грешки.

Двеста и седемдесет души загинаха при атентата над Локърби преди 19 години. Меграхи беше осъден от шотландски съд на доживотен затвор и излежава присъдата в шотландски затвор. Делото се гледаше в Холандия. Присъдата беше произнесена през януари 2001 г. Две години по-късно, през август 2003 г., Либия пое отговорността за действията на нейния агент и прие да плати обезщетения на роднините на жертвите.

Наблюдатели на процеса срещу Меграхи и роднини оспориха изхода от делото и изразиха предположение, че истинските извършители на атентата над Локърби са от Народния фронт за освобождение на Палестина – Генерално командване. Те били подкрепяни от Иран, търсещ мъст за свалянето през юли 1988 г. на ирански самолет от американски военен кораб.

Споделяне

Още от Свят