До дни обявяват за продажба пет топлофикации

До дни обявяват за продажба пет топлофикации

 В средата на юни - 10 или 15, ще бъде обявен конкурсът за избор на купувач на Топлофикация-Варна, а дне след това поетапно ще се обявяват процедурите за държавните дружества в Пловдив, Сливен, Перник, Русе и Шумен. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Тодор Николов. За последните две дружества, преди да се обявят за продан, ще бъдат премахнати от структурата им електропроизводствените им мощности, уточни Николов. ВЕЦ "Тича" ще се извади от Топлофикация-Шумен", а ТЕЦ "Русе-Запад" - от "Топлофикация-Русе", за която бе направен неуспешен опит за продажба на руската РАО ЕЕС. Преструктурирането на капитала се налага, защото установихме изкривяване на инвеститорския интерес заради електропроизводството, коментира шефът на АП.

Конкурсите, които ще се обявят, ще са едностепенни, с предквалификационни процедури за инвеститорите. За Варна, Шумен и Пловдив, ще се допускат само западни инвеститори, защото не смятаме, че има български, които да отговарят на изискванията, които ще са свързани с крединет рейтинг и количествени финансови параметри. Няма да се допускат офшорни компании.  "Освен това случаят с Топлофикация-Казанлък / б.а. - спря парното на потребителите с искане за държавна субсудия/ ни показа, че не може да се разчита на български партньори, които се опитват да превръщат едни град в заложник на корпоративни интереси или на неуредени въпроси с продавача", коментира Николов.

Той отбеляза, че очаква инвеститорски интерес от чуждите енергийни компании, които вече са на пазара у нас - германската E.ON, австрийската EVN, чешката CEZ, френската "Далкия", италианската "Енел". "Газпром" досега не са проявили и най-малък намек, че се интересуват от друга топлофикация, освен столичната, каза в отговор на въпрос Тодор Николов.

Все още обаче не е решено точно какъв дял ще продава държавата от тези топлофикации, допълни той. Логично е да се запази миноритарен дял, както направихме това с електроразпределителните дружества, за да се съхрани социалната роля на държавата, но най-вероятно за петте топлофикации процентът на запазен капитал за държавата ще е различен, каза Николов. Това ще се реши при определянето на метода.

До края на годината приватизационното ведомство предвижад да подготви за продажба и 10 ВЕЦ-а, които са обособени части от Националната електрическа компания, но за някои от хидроцентралите има неуредени проблеми със сервитутните зони или с общините. В краен случай ще се предприеме продажбата им с неизчистени проблреми, които бъдещите собственици да решават сами, каза Николов.

Шефът на Агенцията за приватизация посочи още, че държавата трябва да помисли за механизъм, при който при отказ на определения кандидат купувач, да се обявява явен търг между останалите участници в конкурса, за да може да се подобрят офертите. По думите му, ако е имало такава възможност държавата е можела след отказа на РАО ЕЕС от ТЕЦ -Варна за постигне още по-висока цена за дружеството от предложената пет пъти по-ниска от офертата на руснаците на втория класирал се - чешката CEZ.

Ръководството на Агенцията за приватизация смята за в бъдеще в договорите за продажба на мажоритарни дялове, където има възможност, да се вменява на новия собственик задължение да листва на международни борси миноритарните акции.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?