До дни се решава дискриминирал ли е Щерев онкоболните

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) ще се произнесе по случая с изказването на депутата от НДСВ Атанас Щерев, свързано с лекарствата за онкоболните, най-късно до понеделник. Това заяви за Mediapool в четвъртък Анели Чобанова (бивша депутатка от НДСВ), която е един от тримата членовете на КЗД, които трябваше да решат казуса за изявлението на Щерев.

Комисията трябваше да даде становище дали изказване на Щерев, направено през април при среща с лекари в Перник, че е "неморално да се искат повече пари за онкоболните, защото те са обречени", е проява на дискриминация.

След случая Щерев няколко пъти се обяснява в медиите, че не е бил разбран правилно и всъщност той искал да каже, че трябва да се наблегне на профилактиката на болните.

КЗД се самосезира няколко дни по-късно, а от Асоциацията на онкологично болните изпратиха открито писмо до премиера Сергей Станишев, в което окачествиха думите на Щерев като “открита форма на геноцид към 230 хиляди болни”.

КЗД трябваше да се произнесе по случая до края на юни. По думите на Чобанова решението им се е забавило заради здравословни проблеми на някои на членовете. Фактът, че заедно с този случай тримата членове трябва да вземат решение и по още един казус за паркинги и гаражи, също довел до забавяне на решението с около месец.

Тя обясни, че тя и колегите ѝ са се произнесли по случая с изказването на Щерев, но официалното становище на комисията трябва да бъде обявено заедно с решението и по другата преписка, която все още се обсъжда.

Тя увери, че решението на комисията ще бъде известно преди лятната ѝ  ваканция от първи август.

 

 

Споделяне

Още от България