До дни ще има индивидуални планове за грижа за 2000 деца от домове

До дни ще има индивидуални планове за грижа за 2000 деца от домове
До 15 октомври трябва да бъде готова оценка на нуждите на близо 2000 деца от специализирани институции и домове за медикосоциална грижа и за всяко дете ще бъде направен индивидуален план за грижа. Това съобщи в петък председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани на форума "Ранна интервенция", организиран от Българската асоциация за деца с интелектуални затруднения.

Оценката на нуждите се прави по първия проект от стратегията за деинституционализация, която предвижда в следващите 15 години да бъдат закрити всички специализирани институции за деца. Разясненията на Шабани за напредъка по изпълнението на стратегията идват след като в понеделник от Българския хелзински комитет изнесоха шокиращи данни в свой доклад за смъртта на над 200 деца с увреждания заради глад, студ и занемаряване. Заради тези случаи прокуратурата е образувала 166 досъдебни производства. От Хелзинския комитет са убедени, че виновни за смъртта на децата има, защото в повечето случаи леталният изход е бил предотвратим.

Същевременно зам.-социалният министър Валентина Симеонова заяви в петък, че все повече работещи в системата започват да напускат институциите, защото не могат да се справят със страха и упреците към тях. Според нея всички работещи в системата не могат да се поставят под общ знаменател, защото сред тях има много, които обичат децата и са готови да станат приемни родители.

По стратегията за деинституционализация има четири проекта, като два вече са финансово осигурени. По първия през следващите три години ще бъдат закрити всички специализирани институции за деца с увреждания. Проектът е финансово осигурен по оперативните програми "Регионално развитие" и "Човешки ресурси" - 20 милиона евро по първата и 23 милиона - по втората.

Паралелно започва и проект за развитие на приемната грижа в България като услуга, добави Симеонова.

Вторият проект по стратегията е насочен към сериозна реформа на входа на системата, превенция на изоставянето на децата, като ще се акцентира на семейното консултиране - с бременни и родители на малки деца, ще бъде създаден и Център за ранна намеса при риск от изоставяне, насочен към уязвимите групи.

Според изпълнителния директор на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски, обществото трябва да има ясна представа какво струва деинституционализацията и това едно семейство да задържи дете с увреждане. За семейството на такова дете месечно трябва да се осигурят 600 лева плюс социални услуги, допълни Коралски. Той посочи, че е невъзможно да се говори само за ресурсен учител, който да работи с всички деца с увреждания, защото различните деца имат различни потребности.

Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова посочи, че в новия закон за училищното образование ще бъде обърнато внимание на обучението на учителите и квалификацията им да работят с деца със затруднения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?