До дни стартира първо дело за незаконно придобито имущество

Главният прокурор Борис Велчев е връчил списък с над 300 души на Комисията за конфискуване на имущество, придобито по незаконен начин, съобщи в понеделник нейният ръководител проф. Стоян Кушлев.

В понеделник, ден преди очаквания критичен доклад на Еврокомисията за борбата с престъпността, корупцията и прането на пари, министрите на вътрешните работи, на финансите, както и главният прокурор и шефът на националното следствие подписаха инструкция, която да улесни работата на комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество.

В най-скоро време стартират първите дела по отнемане на такова имущество, каза Стоян Кушлев.

По думите му сред имената в списъка има шест - седем “значими фигури от бившите силови групировки”, както и бивши политици. Той отказа да назове конкретни имена и да каже дали и настоящи политици присъстват в списъка.

“Бивши или настоящи – имунитетът при нас не важи”, заяви Кушлев като добави само, че “щом има дела, значи има и нещо при нас”.

В същото време шефът на комисията припомни, че за да достигнат конкретните дела до неговото ведомство, е необходимо преди това вече да има образувано досъдебно производство и да са предявени обвинения.

Пред Mediapool главният прокурор Борис Велчев заяви, че лично той не изготвял и предавал на комисията “Кушлев” никакъв списък.

“Г-н Кушлев има склонността да персонифицира извършеното. В случая най-вероятно става за стотици имена, които са предадени на комисията от всички прокуратури в страната. Става дума за средства, придобити от търговия с наркотици, пране на пари и контрабанда”, добави Велчев.

Mediapool научи, че едно от първите дела за отнемане на имущество ще бъде заведено срещу вдовицата на Константин Димитров – Самоковеца – Ангелина Димитрова.

В момента на нейното имущество е наложен запор, а от Националната следствена служба (НСлС) са завели срещу нея дело за пране на пари, придобити от контрабанда.

Проф. Кушлев съобщи, че неговото ведомство е стартирало общо 95 производства. Имотите на 20 лица са поставени под запор. Тази собственост се изчислява на над 7 милиона лева. Останалите над 200 случая се проверяват.

Той съобщи, че първото дело за отнемане на имущество ще започне на 6 октомври в Ловешкия съд, но отказа да даде повече информация.

Най-много производства за отнемане на имущество са стартирани срещу хора от София, Пазарджик, Сливен, Бургас, Пловдив, Варна и Плевен.

Подписаният от министрите Румен Петков, Пламен Орешарски, главният прокурор Борис Велчев и шефът на НСлС документ задължава ведомствата, които са го ратифицирали, да предоставят незабавно на комисията “Кушлев” информация, свързана с нейната работа.    

До момента комисията е имала проблеми с получаването на данни от КАТ, каза Стоян Кушлев.

“От пътна полиция не ни даваха номера на автомобилите на хора, на които искахме да установим имуществото като се позоваваха на липса на подобна инструкция, заяви проф. Кушлев.

 

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?