До дни тръгва подготовката за строежа на Дунав мост ІІ

“Няма връщане назад. Мост ще има и то в определените срокове”, заяви премиерът Сергей Станишев в неделя преди да направи символичната първа копка на площадката за строежа на втория българо-румънски мост над река Дунав при Видин-Калафат.

Това е поредната първа копка на съоръжението, което е на дневен ред в транспортните приоритета на страната ни вече десета година. Този път обаче има избран изпълнител на строежа и са минали голяма част от процедурите по отчуждаването на терените за инфраструктурата.

Остава само да се решат проблеми с отчуждаването на имотите за прилежащата инфраструктура, каза транспортният министър Петър Мутафчиев, но се въздържа да прогнозира с колко ще бъде оскъпен проектът заради тези проблеми.

Общата стойност на Дунав мост ІІ е 236 млн. евро, от тях 226 млн. евро са за строежа, а 10 млн. евро - за предпроектни проучвания, проектиране и консултантска помощ.

“От 1 март текат сроковете за изпълнение на строежа на моста”, заяви Станишев. Той допълни, че в събота е говорил с компанията, която ще вдигне съоръжението - испанската ФСС, която уверила, че  от следващите дни започва подготвителните работи по строежа на съоръжението.

Срокът за завършването на проекта е 38 месеца.

Мостът е важен не само за Видин и България, а за приоритети на Европейския съюз, защото означава отпушване на цял транспортен коридор – коридор № 4, каза още премиерът на водосвета, уважен от дипломати, депутати и министри.

Мутафчиев коментира, че доказателство за прозрачността на избора за изпълнител на проекта е липсата на жалби срещу процедурите.

Дунав мост II е начинание, което ще доведе икономическо и социално развитие на инфраструктурата не само в страните от региона, но и за целия Европейски съюз, отбеляза ръководителят на постоянното представителство на Европейската комисия в София Майкъл Хъмфрис.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?