До два месеца тръгват още шест мерки по рибарската европрограма

Ускорява се работата по оперативната програма за развитие на рибарството и до края на юли ще бъдат отворени за прием на проекти по още шест мерки, съобщиха от Министерството на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) след заседание на мониторинговия комитет на програмата във вторник.

Заявления ще се приемат по мерките за риболов във вътрешни водоеми, за колективни дейности”, инвестиции в обновяване на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки, развитие на нови пазари и промоции, за пилотни проекти и за постоянно прекратяване на риболовни дейности.

Досега за две години по програмата са отворени едва пет мерки – за развитие на рибарските области, инвестиции в риболовни кораби, за отглеждане на аквакултури и тяхната преработка и маркетинга на продуктите, както и за техническа помощ при подготовката на проекти.

Шефът на агенцията Явор Недев коментира, че забавянето на програмата е заради закъснялата оценка за съответствието ѝ с правилата за разплащане и контрол.

Агроведомството има екшън план за одитиране на програмата, за да може до края на август да се представи пред ЕК оценка на съответствие на системите за управление и контрол, обеща зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров.

Досега са одобрени и подписани договори за 26 проекта, отказани са 27. Общо договорираните средства по програмата до края на 2009 г. са 3.34 %, а общо изплатените средства са 0.19 %.

Споделяне

Още от Бизнес