До дванайсетокласниците: Надявам се единствено на вас

Стефан Вълдобрев. Сн. "12 писма до дванайсетокласниците"

"12 писма до дванайсетокласниците" е проект, който за втора година изпраща послания на абитуриентите. От 24 май в продължение на 12 дни ще бъдат публикувани писмата до випуск 2021, подписани от известни общественици.

Проектът е иницииран от организаторите на "Отворено писмо 24.05.2019" – една инициатива, която обедини над 500 интелектуалци и граждани в призив за отстояване на ценностите на либералната демокрация и европейската ориентация на страната ни.

Публикуваме пълния текст на посланието на Стефан Вълдобрев.

Познавам ви добре. Впечатлен съм от вашата проницателност, от вашата вглъбеност, от зрелостта ви. Последната ненормална година на хаос, локдауни и пандемия ви направи още по-силни, защото видяхте, че "там горе по върховете" стоят едни слаби и объркани хора. Разбрахте го бързо и също така бързо пораснахте - нямате търпение отново да сглобите разглобения свят.

Надявам се единствено на вас. Вие сте толкова умни и способни, че от тук нататък, можете да се справите с всичко, което подхванете, във всяка област. Не се съмнявам в това. Харесва ми, че сте честни и нелицемерни, без втори план. Когато е "да", е "да". Когато е "не", е "не". Останете такива, не се променяйте.

Смисълът на живота е да изпитваш радост от работата си и да намериш човека, с когото искаш да остарееш заедно. Съвсем скоро ще ви се случат и двете неща - ще попаднете на професията, която ви приляга най-добре, ще срещнете и човека до вас. Чудите се как ще ги познаете (човека и призванието)? Ще ги познае интуицията ви. На минутата. Това не се решава, не се мисли. То е ясно като бял ден. Усещаш го рязко и категорично. Укротява бесовете ти и те прави по-добър. Дишаш насечено, започваш да светиш, усмихваш се, полудяваш, имаш чувството, че ако протегнеш ръка, ще откъснеш звездите от небето като череши.

Появи ли се това усещане, следвайте го безотказно. Запазете тази влюбеност през целия си път. В нея е решението за евентуалните проблеми, спасението от възможните трудности. Дерзайте, бъдете смели, не се страхувайте от нищо - пред вас са само светли хоризонти.

Предстоят ви най-красивите емоции и най-позитивните мигове. Наслаждавайте им се. Нямайте никакви притеснения и никакви колебания. Минете през следващия период на историята с увереност и класа.

Виждате го с очите си – всичко, правено по стария начин, вече няма да се прави така. Идвате вие. Предстоят нови правила на играта и вие ще ги определяте. Бъдете готови за тази отговорност.

И, моля ви, не забравяйте - може да се преинсталира софтуера на света, но в новата версия винаги трябва да има място за морал, добрина и човечност. Машините са крехки, мимолетни. Една рисунка върху стената на пещера е по-вечна от всеки компютърен файл, така мисля.

Хората сме духовни същества, това е нашето естествено състояние. А богатия дух на земята, в която сте родени, е като допълнителен орган в телата ви - дръжте се за него.

Поздрави от мен. Пожелавам попътен вятър на всичките ви благородни начинания!

*Стефан Вълдобрев е театрален и киноактьор, режисьор, музикант и фронтмен на "Обичайните заподозрени", автор на текстове за песни, композитор на театрална и филмова музика за български и европейски кинопродукции и носител на множество награди за разностранната си дейност в света на изкуството.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?