До две години ще имаме индивидуални ВиК-договори

До две години ще бъдат въведени индивидуални договори с ВиК-дружествата, съобщиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в четвъртък при обсъждането на единните общи условия за 51 водни оператора. В момента одобряваните от регулатора общи условия играят ролята на вид обществен договор на доставчика на вода, който той и клиентите му трябва да спазват. Но общественото обсъждане на документа не присъстваха представителите на дружеството "Софийска вода", но от регулатора казаха, че новите общи условия ще се отнася и за концесионера на столичното ВиК.

 

Макар и в досегашните общи условия да имаше опция, ако един потребител не е съгласен с тях, да претендира за индивидуален контракт, тя не е използвана. Любомир Кирилов от организацията "Зелени алтернативи" обаче смята, че индивидуалният договор трябва да стане задължителен, тъй като така предвижда европейска директива.

 

От ДКЕВР обаче смятат, че това няма да реши проблемите със сметките за вода, тъй като са необходими промени в Закона за етажната собственост.

 

"Представете си, идват при вас от ВиК и искат да сключат договор, вие отказвате да плащате общо потребление, какво да направи операторът? Договорът трябва да е между живеещите, при сега съществуващото законодателство", смята Илиан Илиев от комисията.

 

Колежката му Милена Миланова обаче обясни, че преминаването към индивидуални договори ще става постепенно: "То няма да стане изведнъж. И ви казвам, че ще е различно за всеки оператор", заяви тя, цитирана от БНР.

Споделяне

Още от Бизнес