До две години София ще има 100 километра велоалеи

До две години София ще има 100 километра велоалеи

Има специална програма за изграждане на мрежа от велоалеи на територията на София, каза в сряда на празника по случай обявяването на независимостта на България столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя посрещна участниците във велошествие пред паметника на Цар Освободител.

Стартът на колоездачното шествие бе дадено от министъра на околната среда и водите Нона Караджова сутринта. То премина от НДК по бул."В. Левски", ул. "Г. С. Раковски", бул. "Цар Освободител" до пл. "Народно събрание".

Програмата за велодвижението в столицата вече се реализира, в момента се провежда процедурата и в понеделник ще бъдат отворени ценовите оферти на изпълнителите на първата мрежа в район Младост - с дължина над 7 километра, обясни Йорданка Фандъкова. Велоалеите ще бъдат ориентирани и към метростанциите, където ще има паркинги за велосипеди.

Работи се по техническите проекти за останалите участъци. Фандъкова изрази надежда идната година да бъде получено финансирането за следващите участъци - в централната част и в район Люлин. Очаква се до 2013 г., ако се намери необходимото финансиране, да се реализира цялостната програма за столицата с дължина 100 километра.

Йорданка Фандъкова се присъедини към съболезнованията за загиналата жена велосипедист при нещастен случай в центъра на София. Жената бе блъсната на велосипедна алея от излизащ от строеж на метрото камион.

Кметът призова шофьорите да бъдат внимателни към колоездачите. Засега най-сигурните места остават парковете и изградените преди две години две велоалеи.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която заедно със сина си и приятели подкрепи инициативата, като се включи в днешното велошествие, припомни, че автомобилният трафик е сред основните причинители на вредни емисии във въздуха, както и на шум в градовете.

Всеки от нас един ден от седмицата може да се откаже от личния автомобил, което би облекчило трафика и би направило столицата и останалите градове по-чисти, каза Караджова. Тя приветства останалите 43 български града, присъединили се с различни събития към европейската седмица на мобилността.

Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, който беше сред участниците, също благодари на всички включили се в днешната инициатива. Той призова всички да посветят един ден от седмицата на други превозни средства, както и да спортуват.

Споделяне

Още от България