До две седмици ще са ясни критериите за потенциална опасност на язовирите

До две седмици ще са ясни критериите за потенциална опасност на язовирите

Правителството  назначи междуведомствена комисия за определяне на критериите за класифициране на язовирите по степента на потенциална опасност. Тя ще има 14 дни за изработването на класификатора на водоемите според това доколко застрашават населението, реши Министерският съвет на заседанието си в сряда.

Съгласно последните поправки в Закона за водите, язовирите трябва да бъдат обособени в три групи на потенциална опасност - първа висока степен на потенциална опасност, втора значителна степен на потенциална опасност и трета ниска степен на потенциална опасност. 

Комисията включва представители на министерствата на околната среда, на регионалното развитие, на земеделието, на енергетиката, на икономиката, на вътрешните работи, както и на научните среди, имащи пряко отношение към язовирните стени и съоръженията към тях.

Според законовите промени грижата за язовирите бе предоставена на Министерството на икономиката като на общините беше даден срок да се откажат от своите водоеми, които не могат да стопанисват, в полза на ведомството, чието дружество Държавна консолидационна компания (ДКК) ще се грижи да ремонта и поддръжката на язовирите. През лятото правителството отпусна 500 млн. лв. на консолидационната компания за спешни ремонти на язовири с установени тежки проблеми. Съмненията обаче са, че ДКК може да похарчи по непрозрачен начин и за определени фирми тази немалка сума.

Споделяне

Още по темата

Още от България