До една година ЕК казва за финансирането на магистрала "Хемус"

Автомагистрала "Хемус" е приоритет на правителството на ГЕРБ и тя ще се случи. Това каза министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който в четвъртък направи първа копка на ремонта на пътя от Добрич до границата с Румъния при Кардам.

Плевнелиев уточни, че се водят разговори с ЕК за начина на финансиране, тъй като магистралата не е част от трансевропейската инфраструктура. Единият от начините за финансиране е чрез публично-частно партньорство, а другият - от бъдещата Оперативна програма за регионално развитие.

"Ние търсим възможност и се надяваме до една година да имаме ясно споразумение с ЕК дали би могло части от магистрала "Хемус”, дори и цялата, да мине по линия на европейската програма "Регионално развитие". С две думи обаче ние трябва да си свършим домашното – трябва да си направим проектите, трябва да си направим отчужденията, защото това е едно трасе от 245 километра, което ще струва по наши преценки между 1.1-1.3 милиарда евро. Този труд стартира в министерството от следващата година, заложено е в проектите, заложено е и в бюджета", заяви Плевнелиев.

Споделяне

Още от Бизнес