До есента приключват ревизиите в "ОЦК Кърджали" и фирми на Валентин Захариев

До есента приключват ревизиите в "ОЦК Кърджали" и фирми на Валентин Захариев

До есента ще бъдат готови резултатите на над 20 ревизии в "ОЦК Кърджали" и в 13 дружества, в които собственикът на ОЦК Валентин Захариев е представляващ, има участие или в тях дял има член на неговото семейство. Това съобщи по време на парламентарния контрол в петък финансовият министър Симеон Дянков.

Данъчните ревизии в "ОЦК Кърджали" и ГОРУБСО - Мадан, както и в дружествата на Захариев започнаха през март след масови протести на служителите на изправените пред фалит добивно и металургично предприятие. Тогава се разбра, че най-големият кредитор на металургичния комбинат всъщност е самият Валентин Захариев чрез свързани с него фирми.

Заеми е получавала уж ОЦК от тези свързани фирми, така че той е всъщност най-големият кредитор поне по сметки. От две седмици съм вкарал Националната агенция за приходите във всичките му фирми и също и с физически проверки на г-н Захариев, на съпругата му и на синовете му, така че да сме сигурни къде са отивали част от парите. Правим проверка не само на Мадан, където почнахме, и на ОЦК, а на всичките му близо 20 предприятия, не само на него, а и на свързани с него лица”, каза Дянков на 6 април.

По отношение на "ОЦК Кърджали" в петък Дянков каза, че ревизията на дружеството за определяне на данъчни и осигурителни задължения за периода 1 януари 2009 - 31 декември 2011 г., която е започнала в началото на тази година, ще приключи всеки момент.

Допълнително от април тази година на "ОЦК Кърджали" и на още 13 дружества, в които Захариев е представляващ или има дялово участие, са възложени ревизии за всички неревизирани периоди и за всички видове данъци и задължителни осигурителни вноски.

Проверките продължават средно четири-шест месеца и затова в към края на лятото, началото на есента се очаква да има резултати от тези ревизии, каза министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес