До идването на Каракачанов членството ни в НАТО било "загубено време"

Военният министър припомни, че и той е искал референдум за Алианса, но осъди предложението на Марешки

Красимир Каракачанов
Вицепремиерът и военен министър определи искането на Веселин Марешки да бъде организиран референдум за излизането от НАТО като "евтин пиар". 
 
"Впечатлил се е човекът - за пръв път се среща с госпожа Льо Пен и решава по стар български обичай да се направи пред чужденците на много велик", каза Каракачанов пред БНТ. 
 
"По Закона за референдумите на референдуми се подлагат договори, какъвто е Вашингтонският договор за членство в НАТО, преди те да бъдат сключени и ратифицирани. В този свят, в който живеем и става все по-опасен, НАТО плюс или минус е? За да няма подобни спекулации като сега, аз бях един от хората, които смятаха, че е хубаво през 2003 г. да направим допитване до гражданите и да видим какво искат. България е член на НАТО, плаща си членския внос. В този свят, в който живеем, мисля, че тази колективна форма на сигурност е в полза", смята вицепремиерът.
 
"Друг е въпросът, че 14 години сме в НАТО и първите 12 от тях беше загубено много време, вместо да се модернизираме и да запълним празнотите в нашите отбранителни способности", отбеляза военният министър без излишна скромност. 
 
Оценката му е индиректна критика и към предишните две правителства начело с Бойко Борисов. 
 
По думите му при конфликтите на Балканите изказвания като тези на Марешки са несериозни. 
 
"При една такава ситуация да излизаш с тезата, че не ни трябва оръжие и пари за отбрана - няма нормална държава, която няма армия. Това е несериозно", каза Каракачанов. 
 
На този фон заместникът на Каракачанов в МО – Атанас Запрянов, коментира, че  "ЕС трябва да остане глобален фактор на стабилност и да постигне военната си автономност".
 
Зам.-министърът каза, че за нова европейска отбранителна идентичност са необходими средства от страна на ЕС и посочи, необходимостта от избягване на дублирането на ресурси и усилия между НАТО и ЕС. 
Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?